Annons

ENTREPRENÖR: ”Hårt slag mot folk på landsbygden

Entreprenören Kristofer Karlsson tycker att avloppstvånget är ett hårt slag mot landsbygden, trots att han tjänar på upprustningen.
– Det är ingen som byter avlopp spontant, säger Kristofer Karlsson, delägare Åkerby entreprenad.
Lessebo • Publicerad 6 oktober 2012
Krav på avloppsbyten är ett hårt slag mot landsbygden, menar Kristofer Karlsson.
Krav på avloppsbyten är ett hårt slag mot landsbygden, menar Kristofer Karlsson.Foto: 

Hittills har hans företag bytt ett tiotal avlopp där ägarna fått underkänt. Det handlar om allt från byte av infiltration till helt nya anläggningar med trekammarbrunn. Han bekräftar bilden av att en stor del av fastigheterna där avloppen måste bytas är fritidsbostäder som inte släpper ut lika mycket som kommunen räknar med.

Ägarna tycker att det är mycket pengar och trots att Kristofer Karlsson får mer arbete till sin firma ifrågasätter han avloppstvånget:

Annons

– Jag tycker att det är ett hårt slag mot folk på landsbygden. Först måste man skaffa fiber för att ha telefon och bredband. Sedan kommer det en smäll med enskilt avlopp. Tänk en barnfamilj som har sökt sig ut på landsbygden, för dem handlar det om mycket pengar.

Han är även orolig för att det kommer att bli kö för avloppsbyte när tidsgränsen närmar sig.

Alla köper julklappar den 23 december, som han uttrycker det, och antalet entreprenörer är begränsat. Kommunen är dålig på att informera och dessutom långsam när det gäller att hantera ansökningar, menar Kristofer Karlsson.

Men miljö- och hälsoskyddschef Ullabritt Rundqvist lugnar. För de mindre akuta avloppen finns i dag ingen tidsfrist.

– Det beror på hur mycket vi hinner på kontoret. Vi är tajta med personal. De kommer att få ett brev när de mest akuta är behandlade. Men de kommer inte undan.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons