Fastighetsägare anlitar arkitekt

En fastighetsägare i Hovmantorp företräds av arkitekt i syfte att slippa böter för olovligt bygge. Kommunens avgift är överklagad.
Lessebo • Publicerad 14 februari 2011

”Vid samtal med fastighetsägaren förstår jag att han inte varit medveten om att det tidigare beviljade byggnadslovet hade sina begränsningar.” Det skriver arkitekten i överklagandet till länsstyrelsen via Lessebo kommuns plan- och miljönämnd. Samtidigt vädjar han till nämnden att ge ett fullständigt bygglov i efterhand, bland annat för att den till vardagsrum inbyggda altanen har samma mått som det skärmtak över en altan för vilken bygglov beviljats.

Att bygga in altanen kräver nytt bygglov då det rör sig om en annan form av tillbyggnad menade dock plan- och miljönämnden. Den gick ändå på den mjuka linjen och beslöt att fastighetsägaren ska betala en byggnadsavgift på 6 960 kronor till länsstyrelsen. Det är fyra gånger mer än bygglovsavgiften på 1 740 kronor. Svartbygget kunde dock ha blivit ännu dyrare om en särskild avgift tagits ut. Det görs inte i det här fallet då bygget inte är så stort.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.