Filmsverige nyfiket på rullande bio

Lessebo kommun ligger i framkant när det kommer till filmvisning. Projektledaren för Film i Glasriket menar att projektet med mobilbio kan bli en förebild ute i Europa.
Lessebo • Publicerad 22 augusti 2012

När Folkets hus och parker arrangerade sina årliga filmdagar, den här gången i Trollhättan, representerades Lessebo kommun av sex filmintresserade personer. Tillsammans med projektledaren för Film i Glasriket, Olle Brozén, såg och diskuterade de film under fyra dagar.

Olle Brozén höll dessutom i ett seminarium kring projektet med den mobila bioenheten.

– Jag berättade om ansökningsprocessen och om hur projektet har förändrats under tiden, säger han.

Utgångspunkten i början av arbetet var två stora mobila enheter som skulle fraktas runt i de fyra Film i Glasriket-kommunerna. Men sedan fann man den mindre, lättare och billigare, men okända, enheten som nu används i Lessebo kommun.

Inför en fullsatt biosalong berättade han även om driftssättningen av den första enheten som har vandrat runt i Lessebo kommun under sommaren.

– Det här är ett pilotprojekt, vi är först i landet, säger Olle Brozén, som ändå blev överraskad av det stora intresset för projektet.

Cirka två av tre av Folkets hus biografer har redan digitaliserats eller är på väg att bli det. Men en tredjedel är på väg att släckas för gott. Flera personer och föreningar har nu hört av sig till Brozén med frågor. De ser en öppning med mindre bioenheter. En av dem är en man i Dalsland som har samlat in över 200 000 kronor i ett samhälle med 1 200 invånare.

– Jag tror dessutom att vårt projekt kan bli ett exempel i Europa, för utvecklingen pågår även där. Det här kan vara början på något mycket större, säger Olle Brozén.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.