Annons

Fler kontaktpersoner behövs för ungdomar med problem

Lessebo kommuns socialförvaltning försöker hitta kontaktpersoner till ungdomar.
– Vi har ett akut behov, säger IFO-chef Lizel Forsberg.
Lessebo • Publicerad 15 mars 2011
Lizel Forsberg, chef för individ- och familjeomsorgen.Foto: Sif Erlandsson
Lizel Forsberg, chef för individ- och familjeomsorgen.Foto: Sif ErlandssonFoto: Sif Erlandsson

För närvarande har individ- och familjeomsorgen inte en enda kontaktperson knuten till en person från tonåren och uppåt. Däremot finns ett par personer för mindre barn.

Just nu väntar en del ungdomar på att få bygga upp en regelbunden kontakt med en person utanför familjen eller vänkretsen. Skälen kan skifta, från problem i familjen eller i skolan till att man hamnat lite snett.

Annons

– Insats med en kontaktperson är då ett alternativ till böter. Tingsrätten kan döma en ungdom till en sådan kontakt. Det viktiga är att de får stöttning från positiva förebilder som kan se ut på olika sätt.

Den som blir kontaktperson ska vara 18 år eller äldre.

– Han eller hon måste ha ett fritidsintresse att dela med sig av, vara engagerad och ha ett stort intresse för andra människor. Att få ungdomar att dela samma intressen är guld värt. Det är ofta under sådana aktiviteter det kan bli bra samtal där andra saker kan avhandlas som är till hjälp och vägledning, säger Lizel Forsberg.

Lessebo kommun har tidigare haft ett antal kontaktpersoner för ungdomsgruppen. Men av olika anledningar har alla avslutat sina uppdrag för socialförvaltningen.

Kommunen har egentligen ett enda formellt krav på den som blir kontaktperson. Han eller hon får inte ha ett kriminellt förflutet, och måste också godkänna att detta får kontrolleras. Den som tar uppdraget får ett visst arvode och även ersättning för utlägg.

– Om man exempelvis vill gå på bio, ut och fiska, köra gokart, simma, spela schack eller vad det nu kan vara som ligger kontaktpersonen varmt om hjärtat så ersätter socialtjänsten dessa extra kostnader.

I de fall en ung person har större problem kan det bli en annan nivå på uppdraget. Det kan då arvoderas utifrån kontaktpersonens yrkesmässiga kompetens.

– Hur ofta kontaktpersonen och ungdomen träffas eller har kontakt görs upp i ett avtal. Det kan vara en gång i veckan eller några gånger i månaden. Det kan också variera över tid. Insatsen följs upp av socialsekreterare.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons