Annons

Förhandlingar om uppsägningar inleds

De nya ägarna bör ta sitt moraliska ansvar, enligt fack och personal på Sweden Re­cycling. Där ska nu förhandlas om upp­- s­ägningar inledas. Elva av 16 anställda berörs.
Lessebo • Publicerad 16 oktober 2012
Sweden Recycling har varit en framgångssaga. Men snart blir lokalerna med modernt höglager lediga.
Sweden Recycling har varit en framgångssaga. Men snart blir lokalerna med modernt höglager lediga.Foto: Anders Karlsson
Amalgamavskiljare diskas ur. Det ska framöver ske i Tyskland. ARKIVFOTO: Sif Erlandsson
Amalgamavskiljare diskas ur. Det ska framöver ske i Tyskland. ARKIVFOTO: Sif ErlandssonFoto: 

Konsulten Lars Eriksson, Acepro, håller i uppsplittringen av Sweden Recycling på Stockholm, Tyskland och Hovmantorp. Han släpper inte in media på företaget i det här skedet.

Mycket står spel för de fem anställda som inte erbjudits fortsatt jobb i Hovmantorp. Det samma gäller för de sex som fick erbjudande att flytta med företaget till Stockholm. Alla tackade nej i går och i dag inleds förhandlingar om uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Annons

Då kan företagets goda ekonomi – 15 miljoner i balanserad vinst – bli en fördel, enligt Mark Johansson. Han är ombudsman för fackförbundet Unionen och representerar de flesta av företagets drabbade anställda.

De anställda som Smålandsposten varit i kontakt med vill vara anonyma, men deras synpunkter lyder i sammanfattning så här:

”Vi har varit med och byggt upp en vinstmaskin och jobbat jättehårt under den turbulenta tiden efter Initials övertagande. Det har gått tack vare den goda anda som byggdes upp under Per Christofferssons tid som ägare.

Men hittills har vi inte erbjudits någon stimulans för att ’jobba in i kaklet’, lära upp nyanställda i Stockholm och stanna på våra poster tills de nya kan klara sig på egen hand. Vi har heller inte erbjudits hjälp till omställning. Det skulle kunna handla om bidrag till vidareutbildning eller till att starta eget. ”

Synpunkterna får stöd av Mark Johansson, Unionen.

– Alla insatserna förekommer på arbetsmarknaden. En del kostnader kan betraktas som goda investeringar, i syfte att åstadkomma en smidig uppdelning av företaget utan kompetensförlust. Andra handlar om ren omsorg om företagets anställda.

Men Mark Johansson konstaterar att allt är upp till företagets goda vilja.

Richard Levin, Sveriges Ingenjörer, efterlyser moraliskt ansvar.

– Till exempel för anställda som av familjeskäl inte kan flytta med till Stockholm. Det handlar om att visa sina medarbetare uppskattning, att ge dem en ärlig chans till omställning och till att inom en rimlig tid hitta ett likvärdigt arbete.

– Man kan få hjälp av Trygghetsrådet, säger Lars Eriksson, men är avvaktande i övrigt.

Annons

Däremot hade företaget en paketlösning för att locka anställda att flytta till Stockholm. Det bestod av betald flyttning, en extra månadslön samt ersättning i tre månader för dubbel bokostnad. Men ingen nappade på de villkoren.

Sweden recycling

Företaget är störst i Skandinavien på tandklinikers sug- och avfallsfrågor. Företaget arbetar med utbyte av amalgamavskiljare, hämtning av farligt avfall, sanering av sugsystem, utbildning i miljöfrågor, kvicksilveranalyser och konsulttjänster. Även industrier, laboratorier och vårdinrättningar utnyttjar bolagets service.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons