Första byanätet är på gång i Ljuder socken

Ljuder socken kan bli först ut i kommunen att bilda byanät.
– Vi måste köra på nu, säger Carina Parai, som kallar till lokalt möte i september.
Lessebo • Publicerad 7 juli 2010

Lessebo kommun har i två omgångar under vår och sommar arrangerat informationsträffar med anledning av att uppbyggnaden av fibernät nu drar igång. Syftet är att ge snabbt internet, telefoni och teve.

Både för ortsbor och landsbygdsbor fastställde kommunfullmäktige i april en anslutningsavgift på 20?000 kronor per hushåll. På landet läggs fiber ner till ett ställe i varje by. Därtill kommer ytterligare grävning och kostnader dels för den enskilde fastighetsägaren, dels för de byanät vars bildande i form av ekonomiska föreningar är en förutsättning för att fiberläggning i byarna ska kunna genomföras.

I Ljuder är kommunens plan att två byanät bildas, ett i norra delen och ett i södra delen. Möten har också hållits efter den uppdelningen.

– Här pratar vi om att bilda ett enda byanät för hela Ljuder inklusive Kuppramåla, precis utanför kommungränsen i Tingsryd kommun. Det kan bli svårt att driva två ekonomiska föreningar här, exempelvis att få ihop två styrelser, säger Carina Parai.

Ljuder är en socken med många både större och mindre byar. En hel del hus ägs också av personer som bor på annan ort.

– Även de som inte är fast boende kan ju vara intresserade av en anslutning. Jag planerar att åka runt både till sommargäster och andra för att knacka dörr, säger Carina Parai, själv bosatt i Ljuders Eriksmåla utanför Kråksjö.

Hon håller nu på att ta fram information, bland annat med hänvisning till olika hemsidor om vad fiberanslutning innebär och vad det kostar.

– Jag tror att många inte riktigt vet vad det handlar om. Men för oss som varit med om stormen Gudrun och dess efterverkningar förstår vi ju ändå nyttan av det. Före midsommar fick vi exempel strömmen påkopplad från nedgrävda ledningar!

Carina Parai håller också på att ta fram en ekonomisk kalkyl. Den totala kostnaden på kanske runt 30?000 kronor kan betala sig rätt så snabbt.

Även på Lessebo kommuns hemsida finns information att hämta. En folder kan också fås via kommunens växel.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.