Fortfarande få brandmän i Lessebo

Det saknas fortfarande fem deltidsbrandmän i Lessebo. Arbetsbelastningen har varit hög under sommaren och nu hoppas räddningstjänsten på ett uppsving när kommunen ska hjälpa till med rekryteringen.
Lessebo • Publicerad 3 augusti 2012

– Vi har skrivit ett brev till de kommunanställda som ska delas ut efter semestern. På så vis hoppas vi kunna hitta potentiella deltidsbrandmän, säger Mats Johansson, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten östra Kronoberg, (RÖK).

Totalt saknas det 17 brandmän på RÖK:s 15 brandstationer. En stor andel av dessa saknas alltså bland Lessebos brandpersonal som i dag består av 17 deltidsbrandmän. Det behövs ytterligare tre ordinarie deltidsbrandmän och två punktanställda som kan hoppa in som vikarier när behov finns.

Mats Johansson berättar att sommaren varit slitsam för brandmännen. Sjukdom och semester har prövat en redan underbemannad styrka. För att lösa uppkomna problem har brandstationen i Lessebo fått ta hjälp av andra stationer för att klara av uppdragen.

– Våra brandmän har varit solidariska och ställt upp under sommaren. Vi skulle kunna kommendera folk att jobba fler tider men då skulle vi i stället tappa brandmän, säger Mats Johansson.

Han hoppas att kommunanställda på till exempel skolan, socialtjänsten och tekniska förvaltningen ska få upp ögonen för att de kan kombinera sitt arbete med att vara deltidsbrandman. Och kommunen är positiv till att förmedla räddningstjänstens inbjudan.

–  Det är allas ansvar att se till att det finns brandmän. Om det finns människor i vår organisation som vill bli deltidsbrandmän vill vi naturligtvis uppmuntra till det, säger kommunalråd Monica Widnemark (S).

– Det har tidigare varit svårt att få arbetsgivare att ge sitt medgivande till att deras anställda ska bli deltidsbrandmän. Jag tror det är lättare med rekryteringen när kommunens högsta ledning är positiv, säger Mats Johansson.

RÖK har tidigare provat att skicka inbjudan direkt till boende i kommunen. Vid ett tillfälle skickade räddningstjänsten ut brev till 146 kandidater de ansåg lämpliga. Den värvningskampanjen ledde till en ny deltidsbrandman.

Tomas Serholt
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.