Annons

Frågor runt sekretess ska hanteras bättre

Utbildningsförvaltningens olika verksamheter sköter sin diariehantering bra. Vilka handlingar som ska sekretessbeläggas kan dock fortfarande vara ett bekymmer.
Lessebo • Publicerad 24 december 2013

– Insynsrätten är lagstadgad, och vad som ska få sekretess eller inte är en oerhört viktig fråga att titta på, säger utbildningschef Carl-Axel Hallberg, Lessebo kommun.

Vid 2012 års kommunrevision fick barn- och utbildningsförvaltningen påpekanden om två punkter man behövde bli bättre på, som hanteringen av diariet för inkommande post.

Annons

–?Vi är den enda förvaltning på kommunen som nu håller på med en åtgärdsplan.

Under året har samtal förts med förskolechefer, rektorer och administratörer om bland annat internkontroll, kommunens registrering och hantering av allmänna handlingar, manualer samt genomgång av postlista med stickprovskontroll. En annan fråga är vad som över huvud taget ska diarieföras, som reklam, kursinbjudningar och liknande.

–?När det gäller sekretessen är det fortfarande problem. Alla fall är inte solklara, exempelvis när de gäller elevärenden. Berörd personal har dock fått utbildning av Lisa Åberg på revisionsföretaget Pwc, som vi också haft som bollplank och fått bra hjälp av.

Bun, barn- och utbildningsnämnden, har godkänt Hallbergs rapport, och beslutat att diariehanteringen ska följas upp med stickprov i april och maj 2014.

I rapporten redogörs för bland annat offentlighetsprincipen, hur nämnds­ärenden behandlas samt begreppet allmän offentlig handling som med viss skyndsamhet ska göras tillgänglig för medborgare som begär den.

–?Vi ska gå vidare med detta, vi är inte färdiga ännu, säger Hallberg.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons