Annons

Framtidstro över gränserna

Det nya Glasriket samlade en utökad styrgrupp i går.
-Viktigt att vi alla förmedlar en framtidstro, säger landshövding Kristina Alsér, Kronobergs län.
Lessebo • Publicerad 9 oktober 2012
gemensamt mål Landshövdingarna Stefan Carlsson och Kristina Alsér ska jobba mot ett gemensamt mål. Foto: Sif Erlandsson
gemensamt mål Landshövdingarna Stefan Carlsson och Kristina Alsér ska jobba mot ett gemensamt mål. Foto: Sif ErlandssonFoto: 

Som samordnare för regeringsuppdraget Det nya Glasriket har hon fått frågan om hon tror på en framtid för regionen, med allt färre glasbruk och arbetstillfällen. Genom åren har många insatser gjorts som inte åstadkommit så stor skillnad.

-Jag tror dock på detta, annars hade jag aldrig lagt ner så mycket engagemang. Det är också första gången som fyra kommuner, två regionförbund och två länsstyrelser jobbar tillsammans. I styrgruppen måste vi nu enas om ett gemensamt mål, säger Kristina Alsér.

Annons

Runt 20 personer samlades sent i går eftermiddag på Kosta Boda Art Hotel; utöver Det nya Glasrikets styrgrupp även representanter för arbetsförmedling och fack. Konsulten Anders Blomqvist, projektledare för Markarydsmodellen, berättade om kommunens kraftsamling när callcenterföretaget Transcom med 211 anställda skulle läggas ner i Strömsnäsbruk hösten 2011.

-Där kraftsamlade man mycket brett, från företag till arbetsförmedling med kommunen som drivande och samordnande. Målet var att skapa ny sysselsättning för så många som möjligt av de uppsagda. För 166 personer lyckades vi, säger Anders Blomqvist.

Under gårdagens möte i Kosta döptes modellen snabbt om till Kronobergsmodellen. Kristina Alsér ser nu bara en väg att gå.

-Vi måste kraftsamla!

Landshövding Stefan Carlsson, Kalmar län, visade på två prioriterade områden; marknadsföring och sanering.

-Genom AB Glasriket måste vi inför nästa säsong satsa stort på marknadsföring; att Glasriket inte är dött i och med de senaste varslen. När det gäller saneringen gäller två saker, dels att ta reda på de exakta kostnaderna, dels skicka detta till regeringen. Frågan om sanering ligger som en våt filt över utvecklingen i regionen, säger han.

Styrgruppen väntar på resultatet av mbl-förhandlingarna inom Orrefors Kosta Boda, där 130 anställda varslades för en vecka sedan. Stefan Carlsson tror att det blir mindre hyttor kvar i Glasriket.

-Då får vi försöka stötta dem.

Lessebos kommunalråd Monica Widnemark (S) tog från mötet med sig framför allt en sak:

-Att vi är aktiva snabbt när vi vet hur det blir med varslen. Vi måste börja jobba meddetsamma.

Nästa möte är planerat till Åfors den 12 november och i Orrefors den 10 december.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons