Gamla föroreningar hotar Glasrikets framtid

Hundratals år av glastillverkning kan ligga i fatet för Glasriket. Krav på arsenik- och blysanering är stora hinder för ny drift på gamla bruk.
Lessebo • Publicerad 7 augusti 2012

Detta är ett exempel på hot som Olle Fält, samordnare i Kronobergs län för regeringsuppdraget kring Glasrikets framtid, tar upp i sin förstudie.

– De nya ägarna måste sanera det de gamla ägarna förorenat, och då pratar vi kanske om flera hundra år av glastillverkning på samma plats med alla föroreningar det kan innebära, säger Olle Fält.

När han och de övriga i projektgruppen bakom förstudien av uppdraget möter regeringen i slutet av augusti kommer han bland annat att lyfta fram saneringen.

– Det är inte alltid ekonomisk stöttning som gör bäst skillnad, utan det kan vara förslag om ändringar i regelverket, säger han.

Ett annat område som kommer att diskuteras är kommunikationen till Glasriket och hur olika trafikslag samverkar. Förstudien tittar även på hur Glasriket uppfattas ur ett besökarperspektiv och det är främst genom studiebesök och intervjuer hos politiker, besöksnäringen och företagare som förstudien får in sitt material.

Men fler exempel på åtgärdsområden eller vilka aktörer som har deltagit vill Olle Fält inte uppge.

– Alla som direkt eller indirekt är berörda av Glasriket har vi eller kommer vi att prata med. Men i förstudien är de anonyma vilket gör att jag inte kan berätta vilka de är.

Vilka åtgärder kommer du att föreslå för regeringen?

– Det finns en hel del saker att lyfta fram. Exemplet med föroreningarna är ett, men jag vill inte säga mer nu. Det är lämpligt att regeringen får reda på förstudiens resultat först eftersom de har gett oss uppdraget, säger Olle Fält.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.