Glas och mat på designfestival

Festival i dagarna fyra blir det den 20–23 september. Design i Glasriket har nu släppt sitt program som innehåller mycket – från glas till mat.
Lessebo • Publicerad 30 augusti 2012
Projektledare Liselotte Henriksen, Design i Glasriket.
Projektledare Liselotte Henriksen, Design i Glasriket.Foto: KATARINA SANDSTRÖM

– Jag är glad och förtjust över att det finns så mycket här som vi nu kan lyfta fram. Det har varit så roligt att jobba med detta, säger projektledare Liselotte Henriksen, Design i Glasriket.

Både boende i Glasriket och besökare utifrån ska lockas att åka runt i regionen. Tanken är att visa bredden på vad som produceras, det vill säga inte bara glas. Fokus ligger dock på just glas, i varje fall detta premiärår.

– Det här är ett projekt som ska pågå i flera år. Vi har redan nu med ett urval av industrier i området. Nästa år ska vi locka andra att delta, säger Liselotte Henriksen.

Från Lessebo kommun medverkar bland andra MPI-Teknik i Lessebo och Ljuders Nickelsilfverfabrik i Hovmantorp. Men även andra företag som inte tillverkar glas utan mat är med. Besökare som kör runt behöver ju också något att äta. Då passar flera entreprenörer på att visa upp sig, som Björkängen i Kosta, Sune Markmann på Grimsnäs och ljuderbon Gunilla Gunnarsson som finns i Boda.

För den som inte hinner åka runt överallt finns två stora arenor där delar av utbudet samlas; Pukeberg i Nybro och Sea glasbruk i Kosta.

– På Sea kommer vi att ha utställningen i den före detta hyttan.

Det lockande namnet är Från Scratch till Produkt, där underleverantörernas betydelse för design visas. Så kallade containerutställningar blir det på olika orter, som Emmaboda, Målerås, Kosta, Orrefors och Skruv. Bland annat visas alla lampor som tillverkas av olika företag i Glasriket i en container vid Sea.

Festivalen invigs på torsdagskvällen den 20 september av landshövding Kristina Alsér i Pukeberg. På fredagen arrangeras där en designkonferens med workshop. Under helgen blir det glasblåsning på flera bruk men även mycket annat som öppet hus på några företag, en tävling, musik, guidningar av Glashuset i Kosta och i formförrådet på Rosdala glasbruk.

DESIGN I GLASRIKET

Ett par smakprov

Pukeberg: D-Design med kända glasprodukter

Boda: 80-talsdesign glas

Rosdala: Glasblåsning för barn

Herråkra: BSweden visar lampor

Skruf: Tapassmörgåsar i hyttan

Kosta: Anna Ehrner berättar om designprocessen

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.