Glasriket kör med nya grepp i egen monter

Vinglasprovning för de vuxna och gravering på glas för de yngre. Det är nya aktiviteter i Glas-rikets monter på 2010 års TUR-mässa i Göteborg.
Lessebo • Publicerad 25 mars 2010

- Vi satsar på lite ny-heter i år vid sidan av de vanliga aktiviteterna, säger projekt- koordinator Pernilla Sandkvist, AB Glasriket.

TUR-mässan är en av årets viktigaste aktiviteter för Glasriket, det bolag som ägs gemensamt av branschen och de fyra Glasriketkommunerna. Mässan arrangeras nu på torsdag till söndag. För branschfolket, exempelvis bussarrangörer, är det öppet torsdag och fredag medan helgen är vikt för allmänheten. Annorlunda inslag blir det under torsdagen.

- Då håller form- givaren Erika Lagerbielke i vinglasprovningar vid tre tillfällen. Den servis som används är förstås Difference där det finns ett helt koncept för vinprovning, säger Pernilla Sandkvist.

Vid förra årets TUR-mässa delade Glasriket utrymme med Kalmar och Öland. I år satsar dock Glasriket på en egen 80 kvadratmeter stor monter.

- Den kommer att finnas mittemot Astrid Lindgrens värld. Vi räknar förstås med att många barn kommer att finnas där då. För dem arrangerar vi prova-på-gravering. Det fat de graverar får de ta med hem.

Däremot hålls i år inga glas-auktioner, där Roland Henriksson och Hanz Henriksson från Hovmantorp tidigare varit auktionsropare. Sammanlagt uppemot tio år deltog de där. 2008 var sista året Hanz Henriksson var där.

Men som vanligt blir det glasblåsning, vilket brukar locka många besökare att stanna till i montern. Glasblåsare på plats är i år Ronny Fagerström från Målerås och Ulf Johansson från Sjöhyttan.

Även hyttsill blir det, det vill säga besökarna får små smakprover. För detta står tre av de lokala entreprenörerna: Björkängen i Kosta, Värdshuset Hyttan i Målerås och Hyttsillsmästarna i Pukeberg.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.