Glasriket populärt bland svenskar

Att Glasriket ligger i Småland vet de flesta visar en undersökning.
- Vi har fått bekräftat att det är ett starkt varumärke. säger Magnus Nyberg, AB Glasriket.
Lessebo • Publicerad 15 mars 2010

Han är projektledare för det projekt som inom AB Glasriket som startade i höstas och ska pågå fram till sommaren. Målet är att stärka varumärket för att attrahera fler besökare, öka antalet företags- etableringar och locka fler invånare.

– 70 procent av svenskarna vill besöka Glas- riket det närmaste året. Så vi har verkligen något att bygga på, säger Magnus Nyberg.

I januari hölls det första arbetsmötet i varumärkes- projektet. Där deltog ett 20-tal personer från kommun, företag inom besöksnäringen och förstås glasbruken.

En mindre projektgrupp finns också som ska sy ihop de idéer som dyker upp. Ytterligare två möten väntar under våren. Hjälp i projektet är Graffman AB, ett företag med specialisering på utvecklingsprocesser.

På januarimötet presenterades den enkät, de djupintervjuer samt den konsumentundersökning som gjorts. Enkäten kunde besvaras av alla invånare i Glasriket via nätet. 140 gjorde det. En synpunkt är att koncentreringen till Kosta är en fara om inte övriga glasbruk hoppar på tåget.

1 034 personer, från Dalarna och söderöver, undantaget Glasriketkommunerna, har tillfrågats om omvärldens bild av Glasriket. 84 procent visste att regionen ligger i Småland. 71 procent känner till Kosta Boda och 48 procent Orrefors.

Tre fjärdedelar har en positiv bild av Glasriket. Glasbruken är inte oväntat den sevärdhet/aktivitet de flesta ser som en anledning till ett besök, tätt följt av glasupplevelse, shopping, hyttsill och spa.

Av de slumpvis tillfrågade har hela 56 procent besökt Glasriket under de senaste fem åren. Nästan hälften har också varit där mellan två och fyra gånger.

Det visar sig också att för 71 procent var det dagsutflykter. I den analys som påbörjats konstateras, som många gånger förr, att mer boenden behövs i Glasriket.

Hur den framtida varumärkesplattformen ska se ut finns också förslag om. Nyckelordet är positionsförflyttning. Från att besökaren i dag gör en dagsutflykt för att titta på glas och shoppa ska flera upplevelser bakas in i paketet. Fler glasupplevelser, upplevelser för barnfamiljen, naturen, spa/retreat, kreativa möten är recepten liksom en koppling till utvandrarbygden.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.