Annons

Glasriket tvingas hårdbanta

Budgeten för AB Glas­riket skärs ned kraftigt, från 5 miljoner till 2,3 miljoner kronor 2015. Budgeten godkändes på en extra bolagsstämma efter en längre tids ekonomiska diskussioner.
Lessebo • Publicerad 3 september 2014
Monica Widnemark (S), kommunalråd i Lessebo.
Monica Widnemark (S), kommunalråd i Lessebo.Foto: 

I fjol uppgick budgeten till 6,6 miljoner kronor, men i takt med bruksnedläggningar har också det ekonomiska stödet till bolaget skurits ned.

Orrefors Kosta Boda sänkte sitt anslag från 1,1 miljoner i fjol till 700 000 kronor i år och till endast 125 000 kronor 2015.

Annons

– De anser väl att bolagets pengar kan göra större nytta inom företaget, säger Lessebos kommunalråd Monica Widnemark (S), som är ordförande i AB Glasriket.

Lessebo kommun sänkte sitt anslag från 900 000 kronor i fjol till 600 000 och ligger kvar på den nivån med sina bruk: Kosta, Transjö och Skruv.

– Bergdala är under avveckling. Det är hemskt tråkigt.

Glasriket AB ägs till 60 procent av glasbruken och till 40 procent av de fyra Glasriketkommunerna Nybro, Emmaboda, Uppvidinge och Lessebo.

– Som mest hade vi 17–18 anslutna bruk. I dag är det väl åtta kvar, så det är inte så konstigt att budgeten krymper.

Monica Widnemark tycker ändå att bolaget hade en jättebra stämma och att det fanns en enighet kring bolagets fortsatta funktion.

– Det är viktigt att vi marknadsför Glasriket som en helhet.

Samtidigt finns kritik. Moderaternas kommunalråd i Nybro, Peter Lilja, hoppar av sin ersättarplats i styrelsen eftersom han inte tycker sig ha bra förutsättningar att göra ett bra styrelsearbete.

– Nej, det är svårt. Styrelsen har under allt för lång tid diskuterat finansieringsfrågor.

De senaste åren har Glasriket genomgått stora förändringar; de glasbruk som finns kvar lever under andra förutsättningar än tidigare.

Annons

– Då tycker jag att styrelsen snarare ska diskutera strategier utifrån dessa nya förutsättningar. Vad är bolagets övergripande mål? Och hur ska det målet nås? frågar Peter Lilja.

Han tycker att en Glasriketorganisation har en berättigad funktion, men ifrågasätter om aktiebolag är rätt driftform.

– Även detta bör tas upp till diskussion. Jag hoppas att glasbruken, som kan marknadsföring bäst, ska få större inflytande över verksamheten, säger Peter Lilja.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons