Gratis busskort kan ge tre extra miljoner

Lessebo kommun ska enligt förslag locka 70 studenter med gratis buss- och tågkort till Växjö. Det kostar 430 000 kronor om året, men kan ändå ge ett rejält plus i kassan.
Lessebo • Publicerad 10 augusti 2013

– Vi bjuder på resorna, men bara om studenterna skriver sig här, säger kommunchef Christina Nyquist.

Uträkningen är uppenbar. Lessebo kommun har tappat stora pengar på att befolkningen har minskat. Varje ny invånare är i snitt värd nästan 50 000 kronor. Med maximal utdelning på biljettsatsningen, alltså 70 studenter som folkbokför sig, skulle kommunkassan tillföras 3,5 miljoner. Det skulle ge tre miljoner i nettovinst.

– Dessutom kan studenterna betyda mycket i köpkraft, social tillgång och entreprenörsförmåga. De kan bli en tillgång både under efter studietiden, säger Christina Nyquist.

Förslaget om gratisresor för studenter ska tas upp som ett extra ärende i kommunstyrelsen på onsdag. Det togs fram efter kontakter med Martin Rosén, Kalmar. Denne kom tillsammans en kompanjon med en glad nyhet för många Hovmantorps och Lessebobor. Hyresfastigheterna Akvariet och Balkonghuset, som stått tomma i tio år, ska efter ombyggnad rymma just 70 studenter hösten 2014.

Martin Rosén är delägare i ett Kalmarföretag som säljer reklamplats på tv-skärmar i bussar. Han driver också studentboende i Nybro med 100 hyresgäster.

Kommunala Lessebohus bjuder på egen bekostnad studenter på fria Växjöresor. Just nu handlar det om tolv hyresgäster. Kommunal sponsring har aldrig diskuterats, enligt vd Håkan Bergström. Men lika behandling av hyresvärdar kommer att diskuteras i kommunstyrelsen.

– Givetvis, säger Christina Nyquist.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.