Hästägare krävs på 140000 av polisen
Kvinnan, som är skriven på en ort i Lessebo kommun, har hela tiden ansett sig orättvist och felaktigt behandlad av myndigheterna. Hon har processat i domstol när det gäller både själva beslutet att hästarna skulle omhändertas och senare också polisens krav på ersättning för kostnaderna för hästarna.
Hennes argumentation går bland annat ut på att myndigheterna brutit mot EU-rätten och att de gjort sig skyldiga till exempelvis grova fördragsbrott.
Men hon har inte haft någon större framgång. Förvaltningsrätten har bedömt att både länsstyrelsens djurskyddshandläggare och polisen följt regelverket i sin handläggning.
I polisens fall handlar det om ersättningskrav för bland annat inackordering av hästarna, vaccinationer, hovslagning och värdering av djuren. Tre av hästarna, ett sto och två hingstar, var i sådant skick att de gick att sälja för mellan 1000 och 2000 kronor. Men den fjärde hästen avlivades efter beslut av länsstyrelsen. Notan från polisen är på 138 230 kronor när intäkterna för de sålda hästarna dragits av.
Förvaltningsrättens bedömning i en dom som meddelats i dagarna är att det inte finns några förmildrande omständigheter som innebär att hästägaren inte ska stå för den här kostnaden. Hennes protest mot polisens hantering får därmed inget gehör.
Enligt domarna har kvinnan och länsstyrelsen haft åtskilliga kontakter sedan 1998. Enligt myndighetens version har hon inte tagit hand om sina hästar på ett sätt som ens kommer upp till miniminivån i djurskyddslagstiftningen.
Efter upprepade påstötningar ansåg sig länsstyrelsen inte ha någon annan utväg än att belägga henne med förbud att ha hand om djur. Det beslutet innebar att kvinnan skulle ha gjort sig av med sina hästar senast i april 2013. Men när länsstyrelsen genomförde en kontroll en dryg månad senare fanns hästarna kvar och därmed ansåg de ansvariga tjänstemännen att det var dags för att se till att få djuren omhändertagna.