Annons

Hemlig spekulant vill inte göra glas

Det finns åtminstone en spekulant på Åfors?glasbruk.
Men företaget tänker inte syssla?med glas­produktion.
Lessebo • Publicerad 11 december 2013

Orrefors Kosta Boda har lämnat det nerlagda glasbruket i Åfors till försäljning genom Svensk ­Fastighetsförmedling. Det skedde i somras och under hösten har en handfull intressenter inspekterat bruket.

Enligt Svensk fastig­hetsförmedlings Pär Svanfeldt i Kalmar är det i synnerhet ett företag som fattat tycke för fastig­heten.

Annons

– Men intressenten vill ligga lite lågt. Just nu undersöker man hur de skilda delarna av glasbruket kan användas i den tänkta verksamheten, säger Pär Svanfeldt.

Enligt uppgift passar personalutrymmena bra till den tänkta verksamheten, men det finns vissa frågetecken kring själva hyttdelen.

– En glashytta som inte används som sådan är i allt väsentligt att betrakta som ett kallager.

Hyttan är byggd för att släppa ut så mycket värme som möjligt. Men om man inte ägnar sig åt en verksamhet som alstrar värme är det svårt att använda hyttan till annat än lager.

Spekulanten på fastigheten vid Lyckebyån tänker inte syssla med glastillverkning utan verkar inom en annan bransch.

– Det är inte ett tillverkande företag. Ingenting är klart ännu och vi vet inte heller när det kan bli det. Förhandling och diskussioner pågår och vi håller tummarna, för det låter intressant, säger Pär Svanfeldt.

Hyttan på Åfors glasbruk släcktes i september 2012 efter det att konstnären Bertil Vallien och hans hyttlag gjorde sin sista gjutning och de sista glasmålarna slutade i början av juli i år. Mycket av utrustningen på bruket har flyttats eller ska flyttas till Kosta glasbruk.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons