Annons

Hon brinner för formgivning

Tilltalande konst och berättarglad formgivare kan bli ett framgångsrikt koncept. Hanna Hansdotter gillar både att skapa och missionera.
Lessebo • Publicerad 2 mars 2011
med Konstfack i blicken Hanna Hansdotter formger i glas, gärna med inslag av textil och andra material. Och hon gillar att bjuda på upplevelser. Foto: Anders Karlsson
med Konstfack i blicken Hanna Hansdotter formger i glas, gärna med inslag av textil och andra material. Och hon gillar att bjuda på upplevelser. Foto: Anders KarlssonFoto: Anders Karlsson

-Det är jättekul att se halvlyssnande kontorsnissar bli riktigt intresserade och på slutet fråga när de kan hämta sitt egenblåsta whiskyglas.

Då talar Hanna Hansdotter om sitt jobb med upplevelseturism under kvällar och helger. Det börjande hon med under tiden som elev på KY-utbildningen vid Kosta glascenter och hon hjälper också till med helgkurser i glasblåsning.

Annons

-Jag förklarar och lär ut. Det är roligt att se människor följa mina instruktioner och lyckas.

Hanna Hansdotter har timanställning som lärare på gymnasiedelen av glasskolan samt som stödlärare åt en gymnasieelev två dagar i veckan. Dessutom arbetar hon med att bygga upp en portfolio med egen design.

-Man måste ha bra saker att visa upp för att komma in på konstglasutbildningar. Jag ska söka till Orrefors och Bornholm.

Sedan hägrar Konstfack, dit Hanna Hansdotter i så fall har med sig handgriplig kunskap om glasets möjligheter och begränsningar.

-Men jag arbetar gärna i andra material, syr mycket och gör lampor för att fånga upp lyster och olika färgskiftningar.

En golvlampa fanns med på KY-elevernas utställning i juni. Priset var satt till 10 000 kronor.

-Och lampan såldes direkt!

Men vägen till Kosta var inte spikrak för Hanna Hansdotter. Hon växte upp i Lund, hade en mamma som målade tavlor och minns glädjen av att få egna oljefärger.

–?Jag har alltid ritat och varit kreativ. Målandet lärde mig mycket om form och proportioner. Men det var inte mitt rätta element.

Efter gymnasiet har Hanna Hansdotter jobbat och rest mycket. Hon bodde länge i Norge och ringde därifrån samtalet som förde henne till Glasrikets djupa skogar.

Annons

- Jag hade länge beundrat det rena och vackra i glas. Men i Kosta blev form och färg en helt ny grej!

Hanna Hansdotter hittade nu rätt element för att få utlopp för sina idéer. För henne blev KY-utbildningen ett lyckokast.

-?Det är jättekul att kombinera hantverk och konst. Man är formgivare åt sig själv och får mästra glaset.

Hanna Hansdotter har bland annat haft praktik i Rickard Rackhams studiohytta i Båstad och jobbat lite extra där.

-Att vara assistent är första steget mot att bli sin egen, säger hon.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons