Annons

Hon försvarar skuldberget

Skuldsatt. Lessebo ligger i toppen bland de mest skuldsatta kommunerna i landet och i botten som skolkommun.
– Det låter ju som rena domedagen men det är det ju inte, säger kommunalrådet, Monica Widnemark (S).
Lessebo • Publicerad 11 september 2014
Vad jag vill med Lessebo? Jag vill att vi ska ha en skola i framkant, att vi kan vara stolta och säga att vi har en fantastiskt bra skola här i Lessebo. Det tycker jag i dagsläget är bland det viktigaste som vi kan jobba med, säger S-kommunalrådet Monica Widnemark, 62. Foto: Anders Karlsson
Vad jag vill med Lessebo? Jag vill att vi ska ha en skola i framkant, att vi kan vara stolta och säga att vi har en fantastiskt bra skola här i Lessebo. Det tycker jag i dagsläget är bland det viktigaste som vi kan jobba med, säger S-kommunalrådet Monica Widnemark, 62. Foto: Anders KarlssonFoto: 

Lessebos kommunalråd har suttit på sin post sedan valet 1998. Nu hoppas hon på förnyat förtroende från väljarna och att Socialdemokraterna ska fånga upp tillräckligt många röster för att ännu en gång få egen majoritet i det lokala parlamentet.

– Det har fungerat bra den här mandatperioden också men visst är det trevligt om man får egen majoritet, säger Monica Widnemark.

Annons

Inom den kommunala förvaltningen är det svångrem som gäller. Det finns inga stora sjöar att ösa ur, understryker kommunalrådet.

– Vi kan inte lova stora simhallar eller något sådant.

Lessebo kommun är en av landets mest skuldsatta kommuner, räknat per invånare. Det handlar om en skuld som motsvarar runt 100 000 kronor för varje kommuninvånare.

För något år sedan tog kommunledningen i Lessebo hjälp av sin egen branschorganisation Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att få en analys av hur det stod till i kommunen.

– Det var ingen rolig läsning när rapporten kom. Det var mycket höga staplar. Men vi anser att vi kommer att klara av det här.

Monica Widnemarks bakgrundsbeskrivning till att kommunen hamnat i det här läget är att det krävts stora investeringar i relativt snabb takt för att klara kraven på lednings­nätet, vatten- och avloppsverk och satsningar på fjärrvärme. Det är många miljoner som grävts ner i backen och som ingen människa ser, konstaterar hon. Och försvarar sin investeringsmodell.

– Vi kunde ha suttit still och inte gjort någonting och inte lånat några pengar. Men då hade vi inte haft någon utveckling alls i kommunen.

Så det fanns bara det här alternativet?

– Våra förvaltningar har sagt att alla de investeringar som vi gjort har varit nödvändiga. Vi har ju inte slarvat bort pengarna utan vi har ju gjort det som har varit nödvändigt för kommunen.

Monica Widnemark försäkrar att kommunen i dag är på väg åt rätt håll. Skulderna amorteras ner miljon för miljon.

Annons

– Här har vi lånat och nu betalar vi och betar av vår skuld.

Även om det är modell gneta inom förvaltningarna så finns det marginal att måna som skola och omsorg, enligt kommunalrådet.

– Men alltså, vi har ju inte dragit ner så väldigt mycket. Det här låter som att det vore domedagen. Men det är det ju inte.

Just skolan har under de senaste dagarna varit i fokus. Lessebo hamnar i bottenskiktet i Lärarförbundets rankning – Bästa skolkommun 2014 – och SKL:s öppna jämförelse inom grundskolan är inte heller någon munter läsning.

– Vi måste ju verkligen sätta oss ner med barn- och utbildning för att se hur vi ska göra. För nu kommer vi inte längre ner. Nu måste vi ta tag i det här. De har gjort olika saker hela tiden efter varje rankning eller jämförelse som kommit. Ändå har det bara gått neråt. Då måste vi verkligen ta hjälp av någon som kan analysera och se vad det är det för fel i skolan, så att vi kan börja klättra uppåt, säger Monica Widnemark.

SOCIALDEMOKRATERNA

VIKTIGASTE VALFRÅGORNA:

Kommunal grundskola i alla kommunens tätorter.

Anställda i Lessebo kommun ska erbjudas rätt till heltid - deltid en möjlighet.

Förskoleplats inom en månad.

Förskola på obekväm arbetstid.

Utveckla servicehus och övriga boenden så de motsvarar krav som de boende ställer både nu och i framtiden.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons