Hovmantorpsbor vill rädda sin sjö

– Starta med ett högre vattenstånd på våren och reglera med mindre marginaler!
Det föreslog Johan Kjellson vid Rädda Rottnen-mötet med Eon vars representant lovade ta med sig detta önskemål.
Lessebo • Publicerad 31 mars 2010
Initiativtagaren Gunni Forsgren.
Initiativtagaren Gunni Forsgren.Foto: 
BEHÖVER RÄDDAS?Lågt vattenstånd och vass i Rottnen.
BEHÖVER RÄDDAS?Lågt vattenstånd och vass i Rottnen.Foto: 
Conny Svensson och Jonas Andrén, Eon.
Conny Svensson och Jonas Andrén, Eon.Foto: 

Vid det första mötet i februari med Rädda Rottnen lovade kommunalråd Monica Widnemark (s) ordna en träff med Eon som har utsläppsrätten i sjön. 915 Hovmantorpsbor hade då skrivit på den namninsamling som startats av ortsbon Gunni Forsgren i syfte att just Rädda Rottnen.

Eon ställde vid tisdagens möte i Hovmantorp Folkets hus upp med två representanter från Eon Vattenkraft samt regionchef Conny Svensson. Gunni Forsgren berättade hur strandlinjen de senaste åren krupit allt längre ut sommartid och vass vuxit upp till men för bad och friluftsliv.

Eon hänvisade i sin tur till den mer än 100 år gamla vattendomen.

– Den verksamhet vi bedriver är styrd av regler. Även om domen är gammal är den väl underbyggd, säger informationschef Jonas Andrén.

Orsaken till de låga vattennivåerna de senaste somrarna är att Eon måste hålla en minimitappning på 0,9 kubikmeter per sekund från Rottnen. Om tillflödet till sjön då är mindre sjunker sjöns yta. Ett problem för Rottnen är att när det gäller tillflödena får man förlita sig till det vatten som kommer på naturlig väg.

– Vi försöker hålla så högt vattenstånd det går inför sommaren, men inte maximalt. Vi måste ha marginaler. Om det exempelvis kommer ett stort sommarregn kan det bli översvämning, säger Jonas Andrén.

Johan Kjellson, ordförande i fiskevårdsområdet, efterlyste ändå ett snävare perspektiv.

– Ni har så rejäla marginaler att de kan bli mindre!

Frågan kvarstår ändå vad som kan göras, dom eller inte, för att säkerställa bad, fiske och övrigt friluftsliv i Rottnen. Eftersom även Läen i likhet med Rottnen ingår i Ronnebyåns vattensystem föll blickarna på pappersbruket i Lessebo.

– Med de ökade miljökrav som företaget fått kanske det kan hjälpa oss här, trodde Monica Widnemark.

Hon gav direkt uppdraget till kommunens miljöchef Ullabritt Rundqvist att undersöka detta via länsstyrelsen. Ett svar ska förhoppningsvis finnas senast i mitten av april.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.