Inga pengar till utflykter

Boende på servicehus har svårare att göra utflykter efter att reglerna för färdtjänst ändrats. Det menar fritidsledare i en skrivelse till kommunen. Varje enhet ska stå för sina egna kostnader blir svaret.
Lessebo • Publicerad 10 juni 2014

Färdtjänst får inte utnyttjas när fritidsledare planerar och anordnar så kallade verksamhetsresor för dem som bor på serviceboende. ”Dessa utflykter ha betytt mycket för livskvaliteten för de boende”, skriver fritidsledarna. Bland annat har resor ordnats till badsjöar, till vänner på andra servicehus eller till kaféer.

Kommunstyrelsens ordförande Monica Widnemark (S) har varit i kontakt med ansvariga på serviceresor för att hitta en alternativ lösning. Men enligt de regler som gäller så ska varje enskild verksamhet som planerar en så kallad verksamhetsresa, själva stå för kostnaden. De resor som kommunen ska bekosta är så kallade gruppresor för personer i ett boende eller gruppresor för funktionsnedsatta.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.