Kapellet hotas av penningbrist

Kapellet på Lessebo kyrkogård förfaller. Färgen flagnar och träet spricker i det forna lusthuset - i väntan på pengar till upprustning.
Lessebo • Publicerad 21 juli 2010
Väder och vind går hårt åt fint hantverk.
Väder och vind går hårt åt fint hantverk.Foto: 
Kapellet förfaller. Färgen flagnar och träet spricker i det forna lusthuset, som används vid borgerliga begravningar och urnsättningar.
Kapellet förfaller. Färgen flagnar och träet spricker i det forna lusthuset, som används vid borgerliga begravningar och urnsättningar.Foto: 
Kapellet förfaller. Färgen flagnar och träet spricker i det forna lusthuset, som används vid borgerliga begravningar och urnsättningar.
Kapellet förfaller. Färgen flagnar och träet spricker i det forna lusthuset, som används vid borgerliga begravningar och urnsättningar.Foto: Anders Karlsson

Kapellet byggdes från början som lusthus åt familjen som ägde Lessebo gård. När Lessebo kyrkogård anlades 1922 flyttades huset dit för att fungera som kapell. Det används cirka tio gånger om året.

- Bland annat vid urnsättningar och borgerliga begravningar, berättar kyrkovaktmästare Leif Karlsson.

Men liksom många besökare bedrövas han av att de fina snickerierna på kapellets framsida alltmer utsätts för väder och vind. Det sker i takt med att färgen på de svarvade pelarna flagnar bort.

För två år sedan bildades en fond i syfte att rusta upp kapellet. Det skedde på initiativ av Kerstin Nordell, uppvuxen i Lessebo och bosatt i Tävelsås. Hon agerade sedan Lessebo-Ekeberga församling två gånger hade sökt pengar från stiftet till restaurering, men förgäves.

- I år fick vi nej för tredje gången. Objektet hade låg prioritet, säger Yngve Persson, ordförande för kyrkonämnden i nybildade Lessebo-Hovmantorps pastorat.

Yttre och inre restaurering måste ske på antikvariskt rätt sätt och kan kosta från 800 000 kronor till en miljon kronor, tror Yngve Persson. Därmed kommer vi inte långt med Kapellfonden, där behållningen efter två år är drygt 20 000 kronor.

Yngve Persson ser egentligen bara två utvägar. Den ena är att pastoratet ber länsstyrelsen, Smålands museum och stiftet att få sätta in enkla åtgärder för att fräscha upp exteriören på kapellet.

- Det andra alternativet är att riva, innan kapellet river sig själv. Borgerliga begravningar kan ske i andra lokaler och samlingar vid urnsättningar kan vi ha i kyrkan.

Men även rivning av kapellet lär bli en fråga för högre makter.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.