Kenneth ska spela Näcken

En älg, en nymf och Näcken ska hamna på ett vykort.
– Då får man bjuda till, säger Kenneth Idensjö, som ska sitta naken på en sten och fela.
Lessebo • Publicerad 26 juli 2010
Svår färd. Kenneth Idensjö får lida pin för att locka nymf med violin. Den är dyr och stenarna på botten hala. Medhjälparen Gun Johansson, Haninge, Kenneths fru Inger Axelsson och vykortsfotograf Tomas Gabrielsson har det lättare.
Svår färd. Kenneth Idensjö får lida pin för att locka nymf med violin. Den är dyr och stenarna på botten hala. Medhjälparen Gun Johansson, Haninge, Kenneths fru Inger Axelsson och vykortsfotograf Tomas Gabrielsson har det lättare.Foto: Anders Karlsson
Fotomodell. Vissa älgar på Grönåsen har stor vana.
Fotomodell. Vissa älgar på Grönåsen har stor vana.Foto: 
Näcken i Visjön. På gamla dar gör han ett sista försök att locka kjoltyg.
Näcken i Visjön. På gamla dar gör han ett sista försök att locka kjoltyg.Foto: 
Näcken i Visjön. På gamla dar gör han ett sista försök att locka kjoltyg.
Näcken i Visjön. På gamla dar gör han ett sista försök att locka kjoltyg.Foto: 

Grönåsens älgpark säljer över tusen frimärken i veckan och minst 12 000 vykort om året.

– Fler frimärken än vykort faktiskt. Många blir jätteglada när de upptäcker att vi har märken också, säger Inger Axelsson.

Hon driver älgparken tillsammans med maken Kenneth Idensjö. Efter 15 år vill de egentligen sälja anläggningen, Men i väntan på att spekulanter med stor plånbok eller bra bankkontakter satsar de på att utveckla verksamheten.

– Näcken finns inte på vykort. Den bristen ska vi avhjälpa, säger Kenneth.

Tillsammans med vykortsfotografen Tomas Gabrielsson, Ängelholm, har älgparksägarna planen klar. Det ska bli ett montage med älg, vacker nymf och Näcken. Älgbilder vid vatten har gänget gott om och en ung bekant till Tomas ska senare posera som nymf med lingult hår vid Visjön.

– Det är en underbart vacker sjö, säger Kenneth.

Endast iklädd badrock och tofflor vandrar han i spetsen mot den utvalda platsen, med en lämplig sten fem meter ut i sjön.

– Där ska gammelnäcken göra ett sista försök att locka ut en nymf i vattnet, säger Kenneth.

Själv fick han en minst sagt spännande resa ut till stenscénen med hala småstenar i sjön och en dyr fiol i famnen. Väl på plats gällde glasögon av och flitigt spelande i dramatiskt motljus.

– Det här blir bra! Det här blir riktigt bra!

Orden är Tomas Gabrielssons och nästa år kommer Näcken att finnas på vykort.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.