Annons

Kommunala bolags framtid ska diskuteras när VD slutar

Mikael Jansson, vd för tre kommunala bolag, slutade i går men får vänta på efterträdare.
Först ska framtiden för bolagen diskuteras.
Lessebo • Publicerad 12 mars 2011
Förre kommunalrådet Rolf Nicklasson får återigen rycka in och hjälpa Lessebo kommun. ARKIVFOTO: SIF ERLANDSSON
Förre kommunalrådet Rolf Nicklasson får återigen rycka in och hjälpa Lessebo kommun. ARKIVFOTO: SIF ERLANDSSONFoto: Sif Erlandsson

- Här finns många olika åsikter, och många förståsigpåare. Vi måste utreda en gemensam ordning innan vi kan gå vidare. Det handlar om att se vad som är önskvärt, och sedan om det finns praktiska förutsättningar, säger Göran Borg (S), styrelseordförande i Lessebo Fastigheter.

Detta bolag, som bland annat har hand om utbyggnaden av fibernätet i kommunen, fick tillsammans med Lessebohus och Lessebo Fastigheter en gemensam vd i Mikael Jansson 1 juni 2009. Tidigare gällde en vd per bolag, där bara direktören i Lessebohus var heltidsanställd.

Annons

Kan inte de tre bolagen slåss samman?

-Nej, det går inte! Exempelvis kan inte Lessebohus köpa fjärrvärme av sig själva. Här måste vi börja med en idé, sedan ta hjälp av juridisk expertis och därefter vidtar den demokratiska processen, säger Monica Bernholtz (S), styrelseordförande i Lessebohus.

När Mikael Jansson sade upp sig den 15 december insåg bolagen att uppsägningstiden på tre månader inte skulle räcka till för att rekrytera en ny vd. Dessutom började diskussioner tillsammans med kommunledningen om hur bolagen ska se ut framöver.

-Men där har vi inte kommit speciellt långt, säger Monica Bernholtz.

Tre tillförordnade vd:ar har tillsatts från och med måndag 15 mars. Förre kommunalrådet Rolf Nicklasson återkommer, den här gången som vd för Lessebo Fastigheter. En period var han vd för Lessebo Fjärrvärme. Kommunens tekniske chef Leif Gummeson blir vd för Lessebo Fjärrvärme där arbetsuppgifterna tangerar de han har i dag. Tf vd för Lessebohus blir Curt Bertilsson, Lenhovda och pensionerad vd för Uppvidingehus. Två-tre dagar i veckan kommer att han att vara i Lessebo.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons