Annons

Kommunen hotas av miljonvite

Kommunens egna handläggare sa ja till insatser för funktionshindrade. Sedan verkställdes aldrig besluten. Nu riskerar Lessebo kommun att få betala vite på upp till 2,5 miljoner kronor.
Lessebo • Publicerad 24 september 2014
RUNDA VÄGEN. Här pågår arbetet med att bygga om före detta seniorbostäder till ett LSS-boende med sju lägenheter.
RUNDA VÄGEN. Här pågår arbetet med att bygga om före detta seniorbostäder till ett LSS-boende med sju lägenheter.Foto: Lennart Ernstsson

– Det är ju naturligtvis jättetrist för de här personerna att de inte har fått det här verkställt tidigare. Det är det verkligen. Det är under all kritik att inte vi har löst det, säger socialchefen Per Elmgren.

Lessebo kommun har i flera fall dröjt så länge med att fullfölja sina egna beslut att kommunen nu riskerar att få betala miljonbelopp i vite.

Annons

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som bevakar att kommunerna följer sina egna beslut inom vissa tidsramar. I de aktuella fallen i Lessebo handlar det om funktionshindrade som har rätt till insatser enligt Lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade, LSS. IVO har begärt att kommunen ska förklara varför insatserna dragit ut på tiden senast den 10 oktober.

Myndigheten kan sedan, beroende på hur kommunens svar eller förklaring bedöms, gå vidare med ett viteskrav till Förvaltningsrätten.

Några exakta belopp finns därför ännu inte utan det är kommunens egna beräkningar som sträcker sig upp till 2,5 miljon kronor, enligt socialnämndens redovisning.

– Det kan bli noll, det kan bli 2,5 miljoner eller någonstans mitt emellan. Vi valde att ta upp det värsta eftersom vi inte riktigt vet, säger Per Elmgren.

Smålandsposten har tidigare rapporterat om att fördröjda insatser drabbat funktionshindrade som har rätt till insatser enligt LSS. Anhöriga har riktat hård kritik mot kommunen och ett planerat LSS-boende har dragits i långbänk.

Efter olika turer fram och tillbaka har politikerna till slut bestämt sig för ett LSS-boende på Runda vägen i centrala Lessebo, den så kallade Varggropen. Lägenheterna där ska vara inflyttningsklara före jul. Om inget oförutsett inträffar. Tiden för att överklaga det senaste bygglovet har ännu inte gått ut.

– Nu är arbetet på gång och det är skönt att vi äntligen är där. Men det blir ju ett år försenat, säger Per Elmgren.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons