Annons

Kommuntoppar nobbar SD

SD har nu bemanning till två av sina fem stolar i kommunfullmäktige.
Men det blev många nej tack till att representera partiet i går och den mest namnkunnige nobbaren var kommunens ekonomichef.
Lessebo • Publicerad 20 september 2014
? Jag kandiderar för Moderaterna till landsting, kommun och riksdag och tar fullständigt avstånd till allt samröre med SD, säger Peter Löfström (M).
? Jag kandiderar för Moderaterna till landsting, kommun och riksdag och tar fullständigt avstånd till allt samröre med SD, säger Peter Löfström (M).Foto: 
? Min tjänst kan inte förenas med ett politiskt uppdrag. Jag måste vara helt oberoende och uppfattas som objektiv, säger Göran Jörgensson.
? Min tjänst kan inte förenas med ett politiskt uppdrag. Jag måste vara helt oberoende och uppfattas som objektiv, säger Göran Jörgensson.Foto: 

– Min tjänst kan inte förenas med ett politiskt uppdrag. Jag måste vara helt oberoende och uppfattas som objektiv, säger Göran Jörgensson, vars namn återfanns på fem SD-valsedlar.

Men oavsett yrke och befattning skulle han kanske inte känna någon dragning till Sverigedemokraterna. Göran Jörgensson är sedan åtskilliga år ledare inom scouterna i Lessebo.

Annons

– Inom vår rörelse är alla människors lika rätt och värde en grundbult.

Peter Löfström, Hovmantorp, fick en SD-röst och betackade sig.

– Någon har missbrukat sin rätt att föreslå ett namn. Jag kandiderar för Moderaterna till landsting, kommun och riksdag och tar fullständigt avstånd till allt samröre med SD.

Pascal Patron, Fagerhult, fick tre SD-röster. Chansen att få sitta i kommunfullmäktige kom plötsligt och han vill tänka över saken.

– Jag har ingen insikt om vad det innebär, men kan kanske göra nytta.

I så fall kan det bli som politisk vilde.

– Jag röstade inte på SD utan på min granne Angelica Karlsson som är ledare för Centerpartiet, säger Pascal Patron.

Han är sportchef för Kosta IF och tränare för klubbens fotbollsherrar. Som sådan jobbar han mycket med flyktingar från Uganda, Afghanistan och Syrien.

– Jag skjutsar dem till och från Visjön när vi har träning.

Ytterligare tio personers namn finns på SD-valsedlar. Av dem tackar två nej till att representera SD.

Annons

– Detta är missbruk av demokratin, säger den ene.

En person svarade odelat ja till att ställa upp för SD, Magnus Olsson, Hovmantorp. Men han ville inte gå in på vad han vill åstadkomma.

– Det får vänta tills arbetet i nya fullmäktige dras i gång.

Ytterligare en person från Hovmantorp skulle ha ställt upp om han hade haft andra arbetstider. De övriga sex med namnröster gick inte att nå i?går. Därmed är det osäkert om SD:s förstanamn Anneth Karlsson får mer än en partikollega med sig i fullmäktige, men det räcker för att S inte ska få egen majoritet.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons