Annons

Kostverksamheten åter på bordet

Kommunen kan spara 650 000 kronor om året på att Lessebo lagar maten åt Skruv och Kosta.
Men samtidigt finns funderingar på att ha separata kök för unga och gamla i både Lessebo och Hovmantorp, vilket skulle kosta 1,9 miljoner mer.
Lessebo • Publicerad 11 februari 2014
Foto: 

Detta framgår av den fördjupade utredning av kostverksamheten som idag ska presenteras för kommunstyrelsen. Dess arbetsutskott körde så sent som i oktober över ett beslut av tekniska nämnden att på prov låta Bikupan i Lessebo ta över matlagningen från Furugården i Skruv. Det skedde efter skarp kritik på ett framtidsmöte i S-regi veckan före i Skruv.

- Kommunfullmäktige har en gång beslutat att vi ska ha fyra tillagningskök och ska något ändras är det på den nivån. Kommunfullmäktige äger frågan, sade kommunalrådet Monica Widnemark (S).

Annons

I våras menade den projektanställde utvärderaren Mikael Daxberg att miljonbelopp kunde sparas­ på kostverksamheten, som 2012 omfattade 404 000 portioner och kostade 22,8 miljoner kronor. Många av hans förslag finns med i de scenarior som i eftermiddag läggs fram av kostchef Linda Holmevi och utvecklingsstrateg Camilla Thure.

En sak har tekniska nämnden redan genomfört. Sedan 1 september finns två områdeschefer i stället för fyra köksföreståndare, vilket skulle spara 700 000 kronor.

Scenario 1 innebär att matlagningen på prov flyttas från Skruv till Lessebo. Om detta utfaller väl ut flyttas även Kostas matlagning till Lessebo.

Scenario 2 tar itu med den hårda belastningen i tillagningsköket på Kvarndammskolan i Hovmantorp. Den kan åtgärdas genom att man återupptar matlagningen på Sjöglimten. Då kan de båda köken inrikta sig på mat för unga respektive gamla/sköra.

I Lessebo kan samma uppdelning ske genom att tillagningen återupptas på Berghälla. Detta skulle ge ger högre kvalitet på kosten, men öka kostnaderna med 1,9 miljoner, främst för personal.

3?Scenario 3 innebär att all kommunal mat lagas i Lessebo, i återöppnat kök på Berghälla och på Bikupan. Men det är inte aktuellt, eftersom kostnaden skulle öka med 2,45 miljoner.

3?Scenario 4 är att ett tillagningskök (Kosta) läggs ut på entreprenad. Sodexo tror sig kunna minska kostnaderna med 636 000.

I november tog kökspersonal över mattransporterna från tillagningsköken i Hovmantorp och Lessebo under helgerna. En del pengar skulle också kunna sparas om kommunen 2016 tar över all matdistribution från taxibolaget, även om man leasar bilar och bara använder dem till matkörningar.

Detta innebär att kommunstyrelsen serveras ett smörgåsbord av åtgärder till budgetarbetet för 2015 och alla är inte lättsmälta.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons