Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kräver betalt för uppgradering

Lessebo kommun vill att ägarna till det planerade asylboendet i Bergdala ska ta notan för en uppgradering av reningsverket i byn. Det gäller även andra kostnader som en ökad belastning på systemet kan orsaka. Men det är oklart om kommunen har lagen på sin sida.

Ägarna till värdshuset och vandrarhemmet i Bergdala har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot 50 asylsökande. Kommunen har bedömt att reningsverket i Bergdala inte klarar av en sådan belastning utan att först uppgraderas. Det är den frågan som kommunen, via tekniska nämnden, nu tagit ställning till.

Beslutet säger att det är ägarna till värdshuset och vandrarhemmet som ska ta den kostnad som en uppgradering av reningsverket innebär.

Kostnaden har beräknats till mellan 500 000– 1 000 000 kronor.

Tekniska nämndens beslut innebär också att eventuella kostnader under tiden som arbetet med en uppgradering av reningsverket pågår ska bekostas av fastighetsägarna. Det handlar till exempel om att sätta upp extra toaletter och köra slam till Lessebos avloppsreningsverk. Kravet är också att kommunen och ägarna ska teckna ett avtal innan arbetet kan komma igång.

Ägarna har ännu inte tagit ställning till beslutet.

– Vi får läsa igenom det i lugn och ro först innan vi kan svara på din fråga, säger delägaren Britt Lilja.

Nämnden hänvisar till ett antal paragrafer i lagen om allmänna vattentjänster. Men det saknas vägledande rättsfall och det är oklart om kommunens bedömning håller vid en prövning.

Läs mer