Kyrkan stöder avvisningshotad konstnär

Konstnär Marat Umraliev, Lessebo hotas av avvisning. Kyrkan har engagerat sig för honom genom att starta en namninsamling.
Lessebo • Publicerad 25 februari 2011
Konstnär Marat Umraliev, Lessebo.
Konstnär Marat Umraliev, Lessebo.Foto: Sif Erlandsson

– Vi vill visa vårt stöd för den enskilda människan. Marat betyder också mycket för vår församling, bland annat som frivilligarbetare, och han ska känna att han har oss bakom sig, säger församlingspedagog Anna Folcker.

Marat Umraliev kommer från Kirgizistan men har bott i Sverige i sju år. Den 9 mars faller domen i Migrationsdomstolen om han ska få stanna här i landet eller inte.

– Vår namnlista finns ute till och med söndag. Sedan kommer den att skickas till en adress vi fått, säger Anna Folcker.

En utställning med Umralievs digitala konst pågår i församlingshemmet. I mars ställs hans konst också ut på Lessebo bibliotek, där även en föreställning med musik planeras. Han är mycket tacksam för stödet från kyrkan.

– Det stöd och den värme jag får av församlingen ger mig nya krafter. Jag har fått en stor familj där, säger Marat Umraliev.

Redan innan namninsamlingen drog igång har han skänkt copyrighten av ett tjugotal digitala konstverk till Lessebo församling. Bilderna kan lätt kopieras, vilket också är meningen med gåvan.

– Jag har kommit överens med kyrkan om att alla intäkter från försäljningen av de digitala bilderna ska gå till insamlingen Världens barn. Det är mitt sätt att ge tillbaka det jag själv fått här, säger Marat Umraliev.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.