Lessebo bruk får vänta på nya ägare

Lessebo bruk ska få tre norska ägare. Men deras övertagande skjuts upp till 18 februari.
Lessebo • Publicerad 29 januari 2013

– Det var inte möjligt för köparna att få alla praktiska åtgärder på plats inför ett övertagande den 1 februari, säger konkursförvaltare Bertil Stridh.

Han tar på sig en del av ansvaret för att tidsplanen inte höll.

– I min iver att finna en lösning för bruket har jag varit för överoptimistisk när det gäller hur lång tid det tar att ordna en massa praktiska frågor.

Det handlar bland annat om att registrera nytt aktiebolag och få det nygamla firmanamnet Lessebo bruk godkänt.

– Sedan ska man få upp en ny bankförbindelse med bland annat valutakonton och rutiner som rör kunder och leverantörer, säger Bertil Stridh.

Enligt honom är det inte pengar som saknas för köparna och den gamla banken är med på noterna

– Swedbank har accepterat att övertagandet flyttas fram.

Representanter för köparna är glada att det skapas förutsättningar för ett ordnat övertagande.

– Eftersom vi vill att övergången skall bli så bra som möjligt för alla parter uppskattar vi den ytterligare tidsfrist som nu skapats, säger Terje Haglund.

Under tiden fram till den 18 februari kommer verksamheten att drivas vidare i oförminskad omfattning av konkursförvaltaren. Det handlar om drift med 60 procent av de anställda, som uppgår till 230, och enbart produktion av papper, som är vinstgivande.

– Men vid rätt prisläge är vi beredda att också köra igång produktion av dissolvingmassa. Det kan ske när som helst, säger Bertil Stridh.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.