Annons

”Lite galenskap hör till företagandet”

Lite galenskap hör till företagandet. – Som entreprenör blir man taggad när folk säger att det inte går!
Lessebo • Publicerad 10 mars 2011
Lessebos näringslivsutvecklare underströk att utvecklingen i Kosta är bra för hela kommunen.
Lessebos näringslivsutvecklare underströk att utvecklingen i Kosta är bra för hela kommunen.Foto: Sif Erlandsson
New Wave Groups vd Torsten Jansson talade till de 150 ekonomistudenterna från scenen i glasbaren, designad av Kjell Engman. Foto: Sif Erlandsson
New Wave Groups vd Torsten Jansson talade till de 150 ekonomistudenterna från scenen i glasbaren, designad av Kjell Engman. Foto: Sif ErlandssonFoto: Sif Erlandsson
Foto: 
Lektor Christine Tidåsen lockade studenterna från Campus till Kosta.
Lektor Christine Tidåsen lockade studenterna från Campus till Kosta.Foto: Sif Erlandsson
Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel var under onsdagsförmiddagen fylld av ekonomistudenter. Foto: Sif Erlandsson Studenten Simon Markusson såg mycket fram mot föredraget med Torsten Jansson.
Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel var under onsdagsförmiddagen fylld av ekonomistudenter. Foto: Sif Erlandsson Studenten Simon Markusson såg mycket fram mot föredraget med Torsten Jansson.Foto: Sif Erlandsson

Torsten Jansson, New Wave Groups skapare, huvudägare och vd, berättade om resan fram till nu, och om nya mål. I glasbaren på Kosta Boda Art Hotel, en av hans ”omöjliga” idéer, var 150 studenter från Växjö lyssnare.

– Viktigast för mig är att skapa något.

Annons

Föreläsningen hade många inslag, från att han var en av de första entreprenörerna i Kina till hur ett bra företag ser ut.

– Jag har aldrig sett ett bolag gå dåligt som har en bra ledning. En bra vd ska heller aldrig skylla ifrån sig.

Han berättar historien om Craft, ett varumärke för vintersportkläder, där man framhöll att vädret varit fel de senaste fyra åren. Torsten Jansson höll tyst då eftersom det var hans första ledningsmöte med det nyinköpta företaget.

– Men tänker man så är det svårt att få en förändring.

Hälften av företagen inom NWG har Torsten Jansson skapat, hälften har köpts in. Men fem Torsten Jansson i ett bolag vore inte alls bra. Farten skulle bli alldeles för hög. Men ängslas gör han inte.

– Sju av tio företag har gått bra. Men vore jag rädd skulle jag inte våga göra något.

Samma filosofi gällde vid köpet av glaskoncernen Orrefors Kosta Boda. Belackarna sade att det näst intill var sämsta företaget i Sverige att köpa. Dessutom visste han väl ingenting om glas?

– Det gör jag fortfarande inte, men jag ska ju inte blåsa det. Vi tror dock ännu på bolaget.

Nya mål? Jo, de är tre; Omsättning fem miljarder kronor, börsvärde fem miljarder och resultat före skatt 500 miljoner.

– Utan dessa vansinniga mål kommer vi ingen vart! Jag vet inte hur. Men det får folk i företagen att tänka till för att uppnå dem.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons