Annons

Lovar förbättring i fullmäktige

Vänsterpartiets förs­ta namn i kommunvalet, Patrik Nyquist, gör comeback i partipolitiken och startar med att leverera ett löfte: –?Vår ambition är helt klart att förbättra oss i fullmäktigearbetet.
Lessebo • Publicerad 12 september 2014
NYGAMMAL Vänsterpartisten Patrik Nyquist, 48, väljer att återvända till partipolitiken efter att ha haft uppdrag i kommunrevisionen under den här mandatperioden.
NYGAMMAL Vänsterpartisten Patrik Nyquist, 48, väljer att återvända till partipolitiken efter att ha haft uppdrag i kommunrevisionen under den här mandatperioden.Foto: Lennart Ernstsson

Under den här mandat­perioden har Patrik Nyquist haft uppdrag i kommunrevisionen och därför legat lågt med partipolitiken i kommunen. Men nu står han som nummer ett på partiets lista i kommunvalet och hoppas på framgång när väljarna går till valurnan på söndag.

– Jag förväntar mig att vi ska ta ett mandat till så att vi åtminstone får tre mandat.

Annons

Vad får dig att tro det?

– Det är väl dels att det gått lite bättre på riksplanet och dels att jag tycker att vi har gjort en rätt bra valrörelse. Vi har varit relativt synliga. Det känns som att vi har visat oss mer än tidigare.

Ni har två mandat i kommunfullmäktige, hur tycker du att ni har förvaltat det förtroendet under mandatperioden?

– Det kunde vi kanske ha gjort bättre. Men samtidigt, skulle jag säga något så skulle det bli kritik från mina partikamrater, så det vill jag inte göra. Eftersom jag inte har suttit med i kommunfullmäktige eller drivit partipolitik de senaste fyra åren så blir det snarare en recension av vad de har gjort så att säga.

Enligt kommunkansliet har Vänsterpartiet i Lessebo bara lyckats formulera två konkreta förslag, två motioner, under hela mandatperioden. En motion handlar om läsplattor till politikerna och en om att bygga en lekpark och skridskobana i centrala Lessebo.

Så vilket driv har ni egentligen för att påverka politiken?

– Det ska bli mycket bättre. Så är det. Vi är fullständigt medvetna om vad vi gjort de sista fyra åren. Det ska det självklart bli en ändring på. Men samtidigt, de som kom in kanske inte fick rätt stöd från dem som lämnade. Men vår ambition är helt klart att förbättra oss i fullmäktigearbetet.

Efter förra valet fanns Väns­terpartiet med i samtalen som fördes inom den samlade oppositionen i Lessebo om att peta S-styret. Hur tänkte ni där?

– Vi gick in i en öppen diskussion. Det är ju så man måste hantera valresultat. Man måste gå in i en öppen diskussion och inte hålla på att stänga dörrar av principiella skäl.

Men skulle ni då sitta och regera med till exempel Moderaterna, eller?

Annons

– Det skulle väl i och för sig kunna vara möjligt men vi kom aldrig så långt i diskussionen i och med att Centern valde att inte gå vidare.

Vilka reformutrymmen anser du att kommunen egentligen har?

– De är nog jättesmå. Jag tror att ekonomin är så pass ansträngd att det inte finns några stora möjligheter att göra någonting.

Men de valfrågor som ni själva lyfter fram som era viktigaste, skolan, vård och omsorg, integration, bostäder och sophantering, betyder ju rimligtvis också kostnader. Var ska ni plocka de pengarna?

– Vi har inte sagt att vi ska satsa något extra i förhållande till i dag. Det vi säger är att vi prioriterar de frågorna mer än något annat. Vi har inte lovat några stora resurstillskott.

Så det är mer ambitioner än regelrätta löften?

– Ja. Vi har inte lovat att vi ska öka utan att vi ska prioritera.

–?Vi är inte intresserade av att höja skatten. Det tror jag inte på.

”Jag tror att ekonomin är så pass ansträngd att det inte finns några stora möjligheter att göra någonting.”

Skolan: Aktivt se till att elever och lärare känner sig trygga, motverka mobbing och utanförskap. Elever ska få det stöd de behöver för att nå målen. Om det är energi för att orka studera så får kommunen ge dem det, frukt eller frukost.

Vård och omsorg: Vänsterpartiet är emot LOV (Lagen om valfrihetssystem). Det är dyrt och komplicerat system som inte främjar valfrihet för den enskilde.

Integration: Integration är det bästa sättet att utveckla kommunen för att få in nya tankar och idéer. Vi måste motverka all slags rasism och främlingsfientlighet.

Bostäder: Bostäder är en bristvara i?dag. Här måste kommunen ta sitt ansvar.

Sopsortering: Det ska vara enkelt att sopsortera för att minska transporter. Miljöstation behövs i exempelvis Hovmantorp. Det måste också gå att källsortera sitt matavfall.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons