Många besökare lockas till familjecentralen

För två år sedan öppnades familjecentralen i Lessebo gemensamt av kommunen och landstinget.
– Det har fungerat mycket bra, säger förskollärare Margareta Fogård, samordnare på centralen.
Lessebo • Publicerad 10 juni 2010
Jennie Lennartsson besöker ofta familjecentralen tillsammans med dottern Wilma Andersson.
Jennie Lennartsson besöker ofta familjecentralen tillsammans med dottern Wilma Andersson.Foto: 
Margareta Fogård har musikstund tillsammans med Sandra Paulsson, med dottern Alma, och Nina Stenmyr med sonen Isak.
Margareta Fogård har musikstund tillsammans med Sandra Paulsson, med dottern Alma, och Nina Stenmyr med sonen Isak.Foto: Sif Erlandsson

Syftet är att barn och familjer ska få sina olika behov tillgodosedda på ett och samma ställe. Samtidigt som den öppna förskolan besöks kan föräldern i samma lokal gå till sin bokade tid på barnmorskemottagningen eller väga och mäta sitt lilla barn på barnavårdscentralen.

– Ja, det är jättebra, man kan uträtta mer än ett ärende. Har man kanske bara en liten fråga till BVC-sköterskan går det bra att ta den när hon går förbi. Eller så kan man boka tid när man ändå är här, säger Nina Stenmyr.

Ida Larsson ser också fördelen med närheten till BVC när hon besöker familjecentralens öppna förskola.

– Behöver man hjälp och de får de en lucka kan de alltid säga till direkt eftersom vi sitter här. De kan också boka tid på vårdcentralen om det krävs. Dessutom är det skoj för barnen att vara här samtidigt som vi vuxna kan prata av oss, säger hon.

Sandra Paulsson tycker också det är smidigt att kunna gå till barnmorskemottagningen eller BVC och samtidigt besöka öppna förskolan.

– Då kan man stanna till här på vägen, säger hon.

Öppna förskolan drog igång så smått i slutet av maj 2008. Men eftersom utelekar då mest hägrade för familjerna kom verksamheten inte gång förrän till hösten samma år.

– Då kunde vi också börja samarbeta på allvar. Det var fyra olika verksamheter som skulle börja samverka. Eftersom vi aldrig gjort det tidigare tog det ett tag att bygga upp, säger Margareta Fogård.

Öppna förskolan har i dag en del riktade verksamheter, exempelvis är tisdagsförmiddagarna vikta för barn upp till två år och deras föräldrar. Grupper för arabisktalande respektive somaliska kvinnor är på gång. Även kvällsträffar ordnas, exempelvis när det gäller familje- och parrelationer.

– Vi är dessutom lite av ett informationscenter. Försäkringskassan har varit här och informerat, biblioteket har berättat om barnböcker och Röda korset har hållit kurs i hjärtlungräddning för riktigt små barn.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.