Maxime får kunskap om handgjort papper

Ett intresse för Skandinavien och studier i företagsledning tog fransmannen Maxime Jolivet till handpappersbruket i Lessebo. – Atmosfären är jättebra här och processen att göra papper är vacker.
Lessebo • Publicerad 8 augusti 2013
Papperskonst finns att beskåda.
Papperskonst finns att beskåda.Foto: 
År 1898 uppfördes den nuvarande byggnaden för handpapperstillverkning.
År 1898 uppfördes den nuvarande byggnaden för handpapperstillverkning.Foto: 
Maxime Jolivet hjälper till att göra produkter.
Maxime Jolivet hjälper till att göra produkter.Foto: Ellenor Erixson
På praktikplatsen får universitetsstudenten Maxime Jolivet göra allt ifrån att grädda våfflor till att översätta texter till franska.
På praktikplatsen får universitetsstudenten Maxime Jolivet göra allt ifrån att grädda våfflor till att översätta texter till franska.Foto: Ellenor Erixson
Inne på handpappersbruket finns möjlighet att titta på verk av Konst- och hantverksgruppen i Lessebo kommun.
Inne på handpappersbruket finns möjlighet att titta på verk av Konst- och hantverksgruppen i Lessebo kommun.Foto: 

Maxime Jolivet är 22 år och uppvuxen i Orléans i södra Paris. Till vardags studerar han företagsledning på universitetet i Poitiers i västra Frankrike och om två år tar han examen.

Maxime har länge varit intresserad av den skandinaviska kulturen.

– Jag har haft en positiv syn på länderna i Skandinavien och den bilden har jag nu fått bekräftad. Den ekonomiska situationen är bättre här än i övriga Europa. Människor är trevligare och visar varandra mer respekt.

Skillnaden mellan att vara arbetsledare och anställd är inte lika stor som i Frankrike.

– Min chef Louise Ivarsson lyssnar på sin personal och frågar efter deras åsikt.

I juni började Maxime Jolivet sin nio veckors långa praktik på handpappersbruket. Innan han kom till Lessebo var han några veckor på ett danskt företag i Köpenhamn.

Det var genom en bekant till familjen och via en kontakt på Linnéuniversitet i Växjö som Maxime fick en förfrågan av Louise Ivarsson att vara på hennes bolag, Lessebo Handpappersbruk AB.

– Målet med min praktik är att jag ska lära mig ett annat språk, i detta fall engelska. Det finns inga krav på att jag som student ska tillgodogöra mig kunskaper i mitt universitetsämne. Men jag ville ha en praktikplats där jag kunde kombinera båda.Vad får du göra på handpappersbruket?

– Jag ger guidade turer, översätter texter på hemsidan, tillverkar produkter och hjälper till i kafeterian med att grädda våfflor och brygga kaffe.

– Jag är intresserad av Louise Ivarssons arbete med att utveckla företaget. Bland annat får jag bistå henne med att sprida informationen om att handpappersbruket är öppet igen.

Sedan letar Maxime Jolivet upp tänkbara kunder i Frankrike, som gastronomiska restauranger.

– Jag tar också kontakt med franska företag för att se om de kan leverera vissa produkter billigare än vad vi köper in dem för i dag.

Vad tänkte du om papper innan du kom till handpappersbruket i Lessebo?

– Jag hade inget särskilt intresse av det. Nu har jag upptäckt papper och tycker att det är en intressant produkt.

Under sin praktikperiod bor Maxime Jolivet i annexet bredvid Flustret i Lessebo. För det mesta är han där själv. Ibland får han dela de kök och badrum med andra hotellgäster.

Maxime har inte sett så mycket av Lessebo tätort. Däremot har han varit i Växjö och besökt glasbruket i Kosta.

– Jag tycker att det är bra och intressant att se Sverige från ett litet samhälle. Men jag vill inte bo i en mindre ort som Lessebo. Det är för litet för mig.

Ellenor Erixson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.