Annons

Miljövinsten överdrivs för tvångsbytta avlopp

När hundratals fastighetsägare har bytt sina avlopp så ska utsläppen till Östersjön ha minskat med drygt ett halvt ton, enligt kommunens beskrivning. Men de tiotals nedgrävda miljonerna ger inte det resultat som tjänstemännen påstår.
Lessebo • Publicerad 6 oktober 2012
GRÄVENTREPRENÖR Kristofer Karlsson, Åkerby Entreprenad, bekräftar att en stor del av fastigheterna där avloppen måste bytas är fritidsbostäder som inte släpper ut lika mycket som kommunen räknar med. foto: Andreas Larsson
GRÄVENTREPRENÖR Kristofer Karlsson, Åkerby Entreprenad, bekräftar att en stor del av fastigheterna där avloppen måste bytas är fritidsbostäder som inte släpper ut lika mycket som kommunen räknar med. foto: Andreas LarssonFoto: 
Fler än 400 avlopp blev underkända när kommunen inspekterade. Ullabritt Rundqvist i röda stövlar. arkivfoto: Andreas Larsson
Fler än 400 avlopp blev underkända när kommunen inspekterade. Ullabritt Rundqvist i röda stövlar. arkivfoto: Andreas LarssonFoto: 

Miljömässigt nedslående. Det var resultatet när avloppsinspektör Annelie Elf hade färdats genom Lessebo kommun från söder till norr med hundratals enskilda avlopp markerade på kartan.

Av de 674 anläggningarna visade sig 415 vara underkända.

Annons

I de mest allvarliga fallen innebär det att avloppsvattnet rinner rakt ut i ett dike, helt utan rening.

Ägarna till värstingavloppen fick sex månader på sig att byta sina anläggningar efter inspektionerna.

Syftet med att se över kommunens enskilda avlopp är att minska övergödningen i Östersjön. Genom avrinningsområdena för Lyckebyån, Ronnebyån och Ljungbyån bidrar Lesseboborna med näringsämnen som kväver havsbottnarna.

– I och för sig är Lessebo en liten kommun, men alla bidrar. Avståndet till havet gör att vi påverkar Östersjön mindre än andra kommuner. Men vi har problem, även om de inte är stora, med övergödning i sjöar och åar, säger Ullabritt Rundqvist, miljö- och hälsoskyddschef.

Kommunens tjänstemän har räknat ut hur mycket mindre näring som släpps ut efter avloppsbytena. Kvävet minskar med knappt tio procent jämfört med innan, fosforn med hälften. I kilo räknat blir det 350 respektive 195 mindre.

För en avloppsägare kostar åtgärderna mellan 25 000 och mer än 100 000 kronor.

Är enskilda avlopp i Lessebo ett kostnadseffektivt sätt att minska övergödningen i Östersjön?

– Hur skulle man annars göra? Det finns inga möjligheter att ansluta fastigheter på landsbygden till kommunalt avlopp. Det kostar minst tre gånger så mycket jämfört med att byta det enskilda avloppet. Alternativet är inget avlopp alls, säger Ullabritt Rundqvist.

Vore det inte mer kostnadseffektivt att minska inom jordbruket?

– Dåliga enskilda avlopp är ett av de större bidragen till övergödningen. Jag håller fast vid att det är effektivt.

Annons

Men kommunens modell för hur mycket utsläppen minskar är inte verklighetsbaserad. Trots att många fastigheter används som fritidshus så gör kommunen ingen skillnad på dem och på hus där ägarna bor permanent. I modellen bebos samtliga hus av 2,4 personer, 365 dagar om året. Utan undantag.

– Du vet inte hur ett fritidshus används. Det kanske bebos några veckor om året eller hela tiden. Man måste anta att det används permanent.

I själva verket är utsläppen betydligt mindre från vissa fastigheter. Det innebär att de samlade utläggen på tiotals miljoner kronor inte ger den utdelning som Lessebo kommun rapporterar.

Ni utgår från värsta tänkbara scenario?

– Ja.

Är siffrorna rättvisande för hur det är i verkligheten?

– Nej, det blir de inte.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons