Annons

Mindre skador än befarat på reningsverket

Kommunens reningsverk har troligtvis fått mindre skador än befarat efter oljeutsläppet.
Lessebo • Publicerad 22 februari 2014

För snart tre veckor sedan rann 100-tals liter olja ut i samband med att tjuvar slangade olja från en cistern i källaren på pizzerian på Bruksgatan i Lessebo.

Oljan rann ut i spillvattennätet och in i kommunens reningsverk.

Annons

Under veckorna som gått har personal på kommunens va-avdelning tagit fortlöpande prover på avloppsvattnet för att se om den biologiska reningen, den känsligaste delen av reningsverket, tagit skada eller inte.

– Det ser ut som om den klarat sig, vi gör den bedömningen. Proverna ser bra ut och oljelukten har avtagit, säger va-chefen Jens Olsén.

Att byta bioreningen skulle ha kostat mellan 600 000 och en miljon kronor.

Enligt Jens Olsén ska kommunen att få sina kostnader för oljesaneringen täckta. Det handlar bland annat om utgifter för flera dagars slamsugning och destruktion av oljerester.

– Vi fakturerar fastighetsägaren för de kostnader vi haft.

Det handlar alltså om, JSB, fastighetsbolaget som äger pizzerian. Det hela blir sedan en fråga för JSB:s försäkringsbolag.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons