Annons
Ljuders Nickelsilverfabrik, industrin med 20 anställda där samtliga äger en del av företaget fick besök av civilminister Ardalan Shekarabi (S). "Otroligt fascinerande" tyckte ministern.
Hovmantorp • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Ardalan Shekarabi (S) besökte Hovmantorp och Ljuders Nickelsilverfabrik. Företaget ägs av de anställda, vilket är en ganska annorlunda ägandeform vad det gäller industrier.
Ardalan Shekarabi (S) besökte Hovmantorp och Ljuders Nickelsilverfabrik. Företaget ägs av de anställda, vilket är en ganska annorlunda ägandeform vad det gäller industrier.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

När Ljuders Nickelsilverfabrik fick förfrågan att ta emot civilminister Ardalan Shekarabi (S) under hans Kronobergsbesök var det lätt att tacka ja. Att det blev företaget i Hovmantorp med sina 20 anställda berodde delvis på företagets något annorlunda ägareformen, men också av rättvisa skäl. Andra lite större företag i kommunen har redan haft ministerbesök, menar Lars Altgård (S) ordförande i socialnämnden och förstanamn på Socialdemokraternas vallista i Lessebo kommun.

– Det här är ett bra och intressant företag. Vi har haft ministerbesök på flera andra företag i kommunen, men inte så mycket i Hovmantorp. Detta passar bra, säger han.

Annons

Ljuders Nickelsilverfabrik är löntagarägt, vilket innebär att de anställda äger en del av företaget. Sven Johansson, vd på Ljuders Nickelsilverfabrik förklarar:

– Det är lite annorlunda jämfört med många andra företag. De fast anställda har möjlighet att bli delägare vilket är ganska unikt. Jag känner inte till fler industrier som har det så. Det kan hända att det är några enstaka i Sverige, säger han.

Bakgrunden till fabrikens ägandeform är att den förra ägaren ville sälja verksamheten på 80-talet, men hittade ingen köpare. Då ville han i stället lägga ner, men det ville inte de anställda som beslutade sig för att köpa företaget tillsammans. 36 personer blev då delägare och sedan dess har företaget fortsatt i samma struktur. Att det ägs tillsammans med arbetarna på golvet är något som märks bland personalen, berättade Sven Johansson.

– Man märker att alla hjälps åt när det behövs, man känner lite extra.

Vd Sven Johansson, Ardalan Shekarabi och Jonas Bergström, politiskt sakkunnig under besöket på Ljudres Nickelsilverfabrik.
Vd Sven Johansson, Ardalan Shekarabi och Jonas Bergström, politiskt sakkunnig under besöket på Ljudres Nickelsilverfabrik.

När Ardalan Shekarabi anlände till fabriken i Hovmantorp hälsades han välkommen av Sven Johansson, Lars Altgård och Anderas Eidevåg, valledare i Lessebo kommun, innan det blev en genomgång av företagets och historia och tillverkning. Just företagets ägandeform var något som vd:n tog upp under genomgången. Positivt, tyckte ministern.

– Det är otroligt fascinerande. Det är vanligt i andra länder. I välfärdssektorn som jag jobbar i förekommer det ganska ofta men jag har aldrig tidigare sett det på en industri.

Är det något industrierna borde satsa på?

– Vi borde stimulera kooperativen. Det är ett mervärde i att de som jobbar också äger det, säger Ardalan Shekarabi.

Att fabriken fick besök av en minister tyckte Isabelle Josefsson, industriarbetare sedan ett år tillbaka på Ljuders Nickelsilverfabrik var extra roligt.

– Kul att de kom just hit. Då får fler kanske veta mer om oss, säger hon innan det är dags att arbeta igen.

Ardalan Shekarabi ville träffa människor i vardagen på sitt Kronobergsbesök och efter företagsbesöket i Hovmantorp bar det vidare till Kosta för att knacka dörr.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons