Annons

Muminmuggar kan orsaka kökaos

Mumintrollets skapare Tove Jansson fyller 104 år i dag. Det firas med en specialmugg - som kan orsaka långa köer i Kosta.
Kosta • Publicerad 8 augusti 2018

Butiken Ittala Oulet i Kosta har bråda dagar inför Mumindagen den nionde augusti, även Muminskaparen Tove Janssons födelsedag. Då har företaget bakom muminmuggarna lanserat en ny muminmugg, till minne av Tove Janssons konstnärliga arbete. Detta har fått muminfantaster runt om i Sverige att sprudla av lycka. Muggen ska endast säljas under en dag, den nionde augusti på alla Ittala Outletbutiken i Sverige. Det har blivit en del oroliga samtal till butiken i Kosta.

Tove Jansson, Mumintrollens skapare.
Tove Jansson, Mumintrollens skapare.Foto: HANS PAUL

– Det finns fruktansvärt många muminfantaster och efter att vi släppte den här nyheten har telefonen gått varm. De har stora förhoppningar och är oroliga över hur dags de behöver vara här, säger Jeanette Gustavsson på Ittala Outlet i Kosta.

Annons

För att inte skapa kaos i Kosta har butikens personal bestämt att öppna upp dörrarna redan två timmar tidigare än normalt. Klockan åtta slår de upp portarna och då räknar de med en folksamling utanför.

– Jag tror det är första gången som vi (Ittala Outlet, reds. anm.) gör en sådan här grej, så vi tänker att vi hakar på, säger Jeanette Gustavsson.

Motivet på muggen föreställer Mumintrollet och Muminmamman sittandes på en klippa i Mumindalen för att titta på solnedgången.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons