Annons

Nordic Recycling får höjd kvicksilverkvot

Återvinningsföretaget Nordic Recycling tillåts öka sina utsläpp nästan sjufalt. Men kvoten kommer inte att utnyttjas, säger företagets vd Per Christoffersson.
Lessebo • Publicerad 18 mars 2011

– Jag är glad och hedrad över att få fortsatt förtroende för att bedriva miljöriktig verksamhet, säger Per Christoffersson.

Länsstyrelsen har beslutat att ge de två återvinningsföretagen Sweden Recycling och Nordic Recycling tillstånd att släppa ut 400 gram kvicksilver per år.

Annons

Det sistnämnda företaget tar hand om 2 500 ton lampor och lysrör om året. 80 procent av materialet innehåller kvicksilver.

– Förra året släppte vi ut 200 gram, men självklart är vårt mål att komma ner till noll, säger företagets vd.

Den tekniska utvecklingen gör att lågenergilampor med kvicksilver fasas ut, menar han. Därför kommer företaget att kunna hålla sig under gränsen på 400 gram.

– Jag gissar att utsläppen kommer att öka under tre till fyra år. Därefter blir det en minskning, säger han.

Företagen har tidigare haft tillstånd att släppa ut 60 gram kvicksilver om året. Men Nordic Recycling köpte in nya maskiner som inte höll måttet. Det uppstod läckage och två anställda fick förhöjda värden av kvicksilver. Länsstyrelsen medgav tillfälligt utsläpp på högst 600 gram per år.

Kommunen stödjer företagens ansökan om en permanent utsläppskvot på 400 gram. Däremot har ett antal företagsgrannar och boende i Hovmantorp protesterat. De har krävt att företagen antingen håller sig under 60 gram per år eller lägger ner sin verksamhet.

I sitt beslut skriver länsstyrelsen att Nordic Recycling vidtar de åtgärder som är tekniskt möjliga och ekonomiskt rimliga för att begränsa utsläppen.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons