Nu hänger det på föreningarna om idrottsturism ska bli verklighet

Kommunens idrottsföreningar entusiasmerades av Torsten Janssons idé om idrottsturism.
-Nu hoppas jag de tar chansen att jobba vidare, säger Martin Sallergård, Smålandsidrotten, som bjuder in till nytt möte den 10 mars.
Lessebo • Publicerad 3 mars 2010
Martin Sallergård bjuder in till nytt möte. Gunilla Aronsson från Lessebo kommun medverkar.
Martin Sallergård bjuder in till nytt möte. Gunilla Aronsson från Lessebo kommun medverkar.Foto: 

I början av februari bjöd Smålandsidrotten och Torsten Jansson, New Wave Group in till ett möte på Kosta Boda Art Hotel. Ett 30-tal representanter från Lessebo kommuns idrottsföreningar kom. Jansson presenterade sin idé om samverkan mellan honom och föreningslivet, något som båda parter kan dra fördel av,

Kvällen avslutades med grupparbeten. Deltagarna diskuterade om vad som kan utvecklas av det som redan finns, och om ytterligare satsningar.

-I Lessebo kommun finns många arrangemang med utvecklingsmöjligheter. Nya idéer dök också upp. Det är dock föreningarna själva som måste styra vad man vill och har resurser att satsa på, säger Martin Sallergård.

Smålandsidrotten kan dock hjälpa till på olika sätt, exempelvis genom att erbjuda utbildningar eller annat stöd. Det är nu upp till föreningslivet att framföra sina önskemål.

-Nästa möte avgör hur vi ska jobba vidare. Och jag tror att man vill göra det. Entusiasmen var stor på mötet i februari.

Idén om idrottsturism är inte helt ny. Smålandsidrotten har redan startat ett projekt tillsammans med Gotlands Idrottsförbund. Genom att föreningsliv, kommun och företag arbetar tillsammans ska olika arrangemang kunna utvecklas till gagn för alla parter.

– Allt är i sin linda än så länge. Syftet med denna breda samverkan är att stärka regionen.

Bland de många idrottsarrangemang som redan finns i Lessebo kommun i dag, kan nämnas jul- cupen i fotboll, Kristallträffen i bordtennis, marknadsspelen med friidrott och orienteringstävlingen Tjoget. Dessa kan utvecklas genom exempelvis skapandet av kringarrangemang och samordnad marknadsföring. Nya satsningar skulle kunna vara en ungdomscup i fotboll sommartid och en insjöcup.

Till mötet onsdagen den 10 mars har de föreningar som var med första gången fått inbjudningar. Fler är dock välkomna att anmäla sig till Smålands- idrotten senast den 5 mars.

-Vi gör en återkoppling från idéarbetet till Torsten Jansson och jobbar vidare därifrån. Hans stöd och hjälp blir viktig för att utveckla arrangemangen.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.