Annons

Ny teknik väcker intresse i hela Europa

Alla miljöfarliga lampor från Sverige och Norge ska återvinnas i Hovmantorp. – Och från hela Europa finns intresse för att köpa tekniken, säger Göran Lundholm, vd för Nordic Recycling.
Lessebo • Publicerad 9 februari 2012
I kvicksilverlampan värms metallen till förångning. Den ger starkt sken och är vanlig på industrier.
I kvicksilverlampan värms metallen till förångning. Den ger starkt sken och är vanlig på industrier.Foto: 
VD Göran Lundholm veckopendlar från Nacka.
VD Göran Lundholm veckopendlar från Nacka.Foto: Anders Karlsson
I Nordic Recyclings nya lokaler byggs en ny version av lampåtervinningsmaskin för 3?4 miljoner. Den väcker intresse i hela Europa.
I Nordic Recyclings nya lokaler byggs en ny version av lampåtervinningsmaskin för 3?4 miljoner. Den väcker intresse i hela Europa.Foto: Anders Karlsson
Det inkommande lagret av lampåtervinningsboxar växer som vanligt i höjden utanför Sweden Recycling, vilket lett till kritik. Men till våren ska all denna hantering flyttas till sågverksområdet.
Det inkommande lagret av lampåtervinningsboxar växer som vanligt i höjden utanför Sweden Recycling, vilket lett till kritik. Men till våren ska all denna hantering flyttas till sågverksområdet.Foto: 

Göran Lundholm veckopendlar från Nacka och är i Hovmantorp tre dagar i veckan. Han är en stor vän av att åka tåg.

– Det är ett miljövänligt och fantastiskt sätt att resa. Jag hinner jobba tre timmar per sträcka.

Annons

Även i huvudstaden har Göran Lundholm arbetat med återvinning av elektronikprodukter. Det skedde inom samma koncern som nu, Hans Andersson Group – som med huvudkontor i Göteborg sysslar med alla typer av återvinning.

Hans Andersson Group köpte i fjol den nordiska delen av Nordic Recycling av Per Christoffersson, som behöll rätten till återvinningsprocessen i alla länder utom de nordiska.

– Vi har fått förfrågningar från hela Europa. Många vill komma till Hovmantorp och studera tekniken. Detta ska vara en referensanläggning, säger Göran Lundholm, som blev vd 15 augusti.

Han visar runt i före detta Widerströms sågverk, som senast hyste stolptillverkning och efter Nordics köp i fjol har fått ett mer ombonat inre. Till det yttre är den L-formade byggnaden sig nästan lik, ett gyllene blickfång för trafikanter på riksväg 25. Skillnaden är en vit sockerbit längst in i hörnet. Det är ett nybyggt mellanlager.

–   Där får snötäckta lampboxar tina upp. Vattnet som rinner av samlas upp och används i lampåtervinningsprocessen, säger Göran Lundholm.

Före mellanlagret ska boxarna stå i ett kallager där Elkretsens chaufförer kan lasta av dygnet runt. Men tills vidare tornar de blå och gula boxarna upp sig framför Sweden Recycling där Nordic Recyclings återvinning är inhyrd tills vidare.

– I januari nådde vi all time high för inleveranser. Det är jättekul. Nu körs hela Sveriges och halva Norges lampor hit. Under våren ska även Norges andra halva tillkomma.

Sedan står Danmark på tur, men inte Finland, eftersom transporterna är för dyra. Men Hans Andersson har en anläggning utanför Helsingfors, som kan byggas ut med lampåtervinning.

I den gamla såghallen bygger Nordic Recycling en ny variant av lampåtervinningsmaskin med bättre slitdetaljer för att minimera avbrott.

– Vi har provkört motorerna, ska snart provköra med vatten och räknar med att dra i gång produktionen inom en månad, säger Göran Lundholm.

Annons

Framkörda till maskinen undersöks boxarnas innehåll innan de hissas upp och töms.

– Vi hittar allt från motorsågar till döda hundar och en gång var boxen full av batterier.

I processen krossas lysrör och lågenergilampor under vatten och fritt kvicksilver binds genom oxidering till salter och samlas upp. Glas, metall och plast separeras för återanvändning.

–   I samarbete med Chalmers tittar vi också på att återvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns i lysrörens lyspulver.

Nordic Recycling tar hand om 3 800 ton lampor om året och återvinner 99,8 procent av kvicksilvret. Företaget har tillstånd att släppa ut 400 gram kvicksilver till luft och höll sig i fjol på 320 gram.

Inom en månad ska en av de två maskinerna på Sweden Recycling flyttas till Nordic för uppgradering. Sedan har Hans Andersson lagt ned 14 miljoner på anläggningen som väntas omsätta 15 miljoner och sysselsätta 13 personer.

– Det kan bli aktuellt med tvåskift under vissa perioder och vi tittar på att hyra in personal från Samhall, säger Göran Lundholm.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons