Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya stängelstolpar fick plockas ner igen

Instängslingen av glasbruksområdet i Bergdala har avbrutits. Glasbruksägaren har protesterat och en granne kom på kommunen med att slå ner stängselstolpar på hans mark och det vägrade han gå med på.
Smålandsposten den 9 januari 2015
Smålandsposten den 9 januari 2015
Foto: 
STÄNGSELSTOLPAR?Instängslingen av glasbruket har stoppats och nedslagna stolpar har fått dras upp eftersom de hamnat på grannens mark.
STÄNGSELSTOLPAR?Instängslingen av glasbruket har stoppats och nedslagna stolpar har fått dras upp eftersom de hamnat på grannens mark.
Foto: Lennart Ernstsson
Smålandsposten den 6 november 2014
Smålandsposten den 6 november 2014
Foto: 

– Det blev ett missförstånd. Jag vet inte vem man ska skylla på, säger arbetsledaren som höll i stängseljobbet.

Förvecklingarna i Bergdala avlöser varandra. Nu har även det planerade stängslet runt en del av själva glasbruket blivit en tvistefråga.

Glasbruket och byggnaderna som hör till glasbruket ägs av Fastighetsaktiebolaget Bergdala, där Tage och Göran Johansson sitter i styrelsen.

Men marken runt bruket ägs av kommunen. Efter giftlarmet i samband med det planerade asylboendet i Bergdala så är budet att kommunen ska stängsla in det mest förorenade området för att det ska vara riskfritt att skicka dit flyktingarna.

Arbetet med att sätta upp stängslet inleddes i veckan men fick snabbt avbrytas när glasbruksägarna protesterade och hänvisade till ett så kallat servitut som reglerar tillträdet och användningen av det aktuella området.

– Vi stoppade det när fastighetsägaren till glasbruket hörde av sig för att de inte hade fått vara med och säga vad de tyckte och tänkte. Då sa jag att och vi väntar med det, berättar Leif Gummesson som är teknisk chef på Lessebo kommun.

Men inte nog med det.

– Sedan ringde också en markägare som sa att vi hade satt stolpar på hans mark och det visade sig också att vi hade varit inne där ett par meter, säger Leif Gummeson.

Grannen beskrivs som mycket irriterad och kommunen valde att dra upp de nyligen nedslagna stolparna för att göra om och göra rätt. När stängseljobbet kan komma igång igen är oklart. Överläggningar väntar.

Läs mer