Nytt liv i Skruvs bryggeri
Kopparbergs säljer sina lokaler i Skruv till 13:e Protein import Ab. Tillverkningen går då från alkohol - tillhälsodrycker. Planen är att tillverkningen ska vara i gång i augusti och målet är att anställa cirka 15 personer inom ett år.
I dag är företaget etablerat i Haninge där de har 46 anställda. De har också ett dotterbolag i Italien med 10 anställda. Trots namnet så är det exporten av varor som de är störst på men för att kunna exportera dryckerna behöver de också tillverka dem. Än så länge har de bara producerat proteinprodukter i pulverform men det blir det numera ändring på. Efter att företaget har tagit över bryggeriet i Skruv kommer även de att satsa på tillverkning i flytande form.
– Det vara bara ett bryggeri som saknades, säger Andrea Falciani, vd på 13:e Protein import Ab.
13:e Protein import kommer i och med köpet av bryggeriet bli det första företaget som tillverkar energidrycker i Sverige. Vid starten i augusti hoppas de kunna anställa sju, åtta personer till att börja med.
– Vi har flera ordrar i pipeline och vill egentligen komma i gång i dag, säger Andrea Falciani.
Det blir dock inget klang från glasflaskor när produktionen är i gång. Här ska drycken förslutas i avlånga och lite mer modernare burkar.
– Vi måste tillverka mellan 20 och 30 miljoner burkar om året, minst. Annars har vi misslyckats, säger Magnus Westberg från 13:e Protein import.
– Men målet är att köra så mycket som det finns kapacitet för, säger Andrea Falciani.
På bryggeriet ska flera olika varumärken tillverkas. Det handlar om energidrycker och smaksatt, vitaminberikat vatten.
Andrea Falciani är nöjd med köpet och lokaliseringen i Skruv.
– Det känns jättebra, vi tror att detta kan leda till något. Vi är redo att köra dryck så det stänker om det, säger han.
Allt har också gått väldigt fort. Företaget slängde ut en efterlysning om bryggerier till salu för över ett år sedan och för sex veckor sedan hade de sitt första möte med kommunen samt med Peter Bronsman, vd på Kopparbergs bryggeri, som har hållit till i lokalerna mellan år 2002 till 2014.
– Det här känns riktigt bra. Det de tillverkar känns ungt och ligger i tiden, säger Peter Bronsman.