Pensionär fick för mycket pengar i tio år: Tvingas betala tillbaka 100 000 kronor

I tio år fortsatte pensionären få samma bostadstillägg trots att dennes inkomster ökade.
Nu har Pensionsmyndigheten upptäckt felet och tvingar pensionären att betala tillbaka större delen av det felaktiga beloppet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Lessebo kommun • Publicerad 21 maj 2023 • Uppdaterad 22 maj 2023

Pensionären är bosatt i Lessebo kommun och har under perioden 2013 till 2023 fått för mycket bostadstillägg från Pensionsmyndigheten.

Det felaktiga beloppet som betalats ut under alla dessa år har handlat om ett flertal felaktiga uppgifter. Det handlar både om pensionärens bostadshyra men också om de inkomster hen får från sin privata pension.

Pensionären hade redan år 2012 anmält rätt inkomster till Pensionsmyndigheten, men då i ett annat ärende. Hen trodde då att bostadstillägget skulle korrigeras av sig självt, när hen i själva verket behövde lämna in den uppgiften på nytt för att rätta till bostadstillägget.

Under de tio åren har pensionären fått totalt 232 891 kronor i bostadstillägg, vilket är 132 000 kronor för mycket.

Myndigheten har haft pensionärens försök att göra rätt för sig från 2012 i åtanke när de beslutat i ärendet och beslutat att hen kan befrias från att betala tillbaka en fjärdedel av det felaktiga beloppet.

Den totala summan blir alltså 100 809 kronor.

Pensionsmyndigheten tvingar pensionären att betala tillbaka 100 000 kronor.
Pensionsmyndigheten tvingar pensionären att betala tillbaka 100 000 kronor.Foto: MAXIM THORÉ
Johannes TurstamSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.