Planer för cykelväg

Sträckan mellan Hovmantorp och Lessebo kan utrustas med en cykelväg i framtiden. Det är åtminstone en sträcka där Trafikverket anser att en cykelväg kan vara befogad.
Lessebo • Publicerad 28 augusti 2012

Trafikverket arbetar för att lägga till en anläggning av en cykelväg från Lessebo till Hovmantorp i sina långsiktiga planer. Det var svaret kommunledningen gav på en motion skriven av Per-Magnus Pettersson (M) och Margareta Löfström (M).

– Det finns önskemål om cykelvägar på väldigt många ställen. Vi prioriterar tätorter och dess närhet i första hand, konstaterar Bo Svensson, samhällsplanerare Trafikverket Kronoberg.

Men samhällsplanerarna på Trafikverket försöker också hitta smarta lösningar för längre sträckor och har därför genomfört en inventering i länet. Det har lett till att ett antal orter har valts ut som ligger tillräckligt nära varandra och som har tillräckligt många invånare och där det alltså kan vara befogat med en cykelbana emellan.

–   Sträckan mellan Lessebo och Hovmantorp är en sådan, säger Bo Svensson.

Bo Svensson berättar att det finns ett äldre vägnät som stäcker sig från Strömbergshyttan till Lessebo och som skulle kunna rustas upp till en gång- och cykelväg. En del av sträckan mellan Strömbergshyttan och Hovmantorp skulle däremot behöva en helt nybyggd cykelväg.

– Om detta kommer att genomföras och i så fall när vågar jag inte svara på. Men både kommunalråd och förre kommunchefen har uttryckt en stark önskan om en cykelväg så vi är medvetna om att behovet finns, säger Bo Svensson.

Tomas Serholt
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.