Räknefel låg bakom anmälan om miljöbrott

Länsstyrelsen åtals- anmälde Lessebo återvinningscentral för att den tog emot för mycket avfall. Men kommunen vill slippa rättssak och hänvisar till räknefel. Man hade summerat kubikmeter och ton.
Lessebo • Publicerad 10 september 2012

Länsstyrelsen gick till åklagare efter att ha läst återvinningscentralens egen miljörapport. Där framgick det att anläggningen 2011 hade tagit emot 5 680 ton icke farligt avfall. Men dess tillstånd gäller högst 5 000 ton. Det ledde till en åtals- anmälan om otillåten miljöverksamhet.

-Vi har som tillsynsmyndighet en skyldighet att anmäla överträdelser, sade Per-Anders Olsson, länsstyrelsen.

Miljörisken låg i att anläggningen hade belastats hårdare än den var byggd för och otillåten miljöverksamhet kan straffas med upp till två års fängelse. Men teknisk chef Leif Gummeson var förvånad.

-Det är visserligen vi som har lämnat in uppgifterna, men det låter otroligt att avfallsmängden skulle ha fördubblats jämfört med 2010.

Ett brev från polisen satte saken på sin spets. Enligt miljörapporten är Leif Gummeson ansvarig för verksamheten. Men kriminalinspektör Ingmar Persson vill veta vem som är straffrättsligt ansvarig.

Är det tekniske chefen, tekniska nämnden eller kommunstyrelsen? Han undrar också om avfallsupplaget utgör näringsverksamhet och vem på kommunen som kan fatta beslut om företagsbot.Men nu kan Leif Gummeson redovisa bättre siffror. Rätt avfallsmängd för 2011 var 3 558 ton, alltså långt under tillåtna 5 000 ton.

Felet hade uppstått när man hade lagt samman mängden kubikmeter obehandlat trä med antal ton övrigt avfall.

Med denna rättelse hoppas Leif Gummeson att åtalsanmälan kan dras tillbaka.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.