Annons

Reningsverket i Skruv känslig fråga för politikerna

Bygget av reningsverket i Skruv har fastnat hos politikerna.
Flera gånger har det avgörande beslutet i tekniska nämnden lyfts bort på order av högsta kommunledningen.
Lessebo • Publicerad 8 februari 2014

I höstas gick tekniska nämnden ut med anbud för bygget av det nya reningsverket i Skruv.

Reningsverket är utdömt och föreläggande från länsstyrelsen säger att ett nytt verk måste var i drift innan årets slut.

Annons

Tänkt var att tekniska nämnden på tisdagen skulle fatta ett så kallat tilldelningsbeslut, det vill säga utse de entreprenörer som ska bygga verket.

Men blev inget beslut.

Också två gånger tidigare, första gången strax före årsskiftet, lyftes ärendet bort.

Orsaken är uppvaktning från Banco/Kopparberg som senast i veckan var i Lessebo och satte press på kommunledningen om någon slags gemensam lösning.

Nu börjar tiden rinna ut. Politikerna måste bestämma sig snart annars tvingas tekniska nämnden begära förlängd svarstid eller genomföra en ny upphandling, vilket kostar mycket pengar.

Kommunen har tidigare åkt på en rejäl ekonomiskt smäll i Skruv.

I mitten av 2000-talet havererade reningsverket på grund av överbelastning från bryggeriet. Investeringar på mellan tre och fyra miljoner gick till spillo.

Idag står anläggningen och förfaller som ett monument över en ogenomtänkt investering

Tjänstemännen vill inte uttala sig i frågan utan hänvisar till politikerna som i de flesta fall också avböjer att kommentera.

Men Anders Palmengren (S), ordförande i tekniska nämnden, säger i alla fall:

Annons

– Det handlar kanske om någon gemensam anläggning som de vill prata sig samman om. Men jag har inte varit med på träffarna.

Frågorna är flera. Kommer ett eventuellt samarbete med bryggeriet att kosta kommunen mer än tänkt? Och enligt lagen får kostnaderna för rening av stora avloppsutsläpp från industrin inte belasta va-kollektivet, alltså de vanliga abonnenterna.

I övrigt hänvisar Anders Palmengren precis som alla andra till högsta kommunledningen.

– Vilka vi pratar med har inte Smålandsposten med att göra, säger Evert Nilsson (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Inget är klart. Vi kan hantera detta på rätt sätt, det är jag övertygad om.

Tekniska förvaltningen/nämnden, som är experter på området, har upplägget klart för sig. Bästa lösningen är att kommunen bygger sin anläggning anpassad för Skruvs samhälle och Banco sin eftersom bryggeriet står för 90 procent av avloppsutsläppen i Skruv.

Kommunens kostnad för det egna reningsverket beräknas till drygt fyra miljoner kronor.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons