Resenärer utan både väntsal och parkering

Tågresenärerna i Lessebo har blivit av med väntsalen för gott och parkeringen är avspärrad. Svenska Reseterminaler har avslutat hyresavtalet.
Lessebo • Publicerad 29 januari 2013
Trafikverket rustar upp. Men i Lessebo stängs väntsalen.
Trafikverket rustar upp. Men i Lessebo stängs väntsalen.Foto: 
Svenska Reseterminaler har slutat hyra.
Svenska Reseterminaler har slutat hyra.Foto: 
Parkeringen vid stationen är avspärrad. Ägaren vill inte skotta utan ersättning.
Parkeringen vid stationen är avspärrad. Ägaren vill inte skotta utan ersättning.Foto: 
Fyndigt ägarnamn.
Fyndigt ägarnamn.Foto: 

– Det kom bara ett brev, säger järnvägsstationens ägare Marcus Lindqvist.

Det är han som har spärrat av parkeringsplatsen och nu måste resenärerna gå mycket längre för att komma till och från tåget. Dessutom ligger närmaste parkering på andra sidan Järnvägsgatan, där många kör för fort.

Via Tur och Retur Ekonomisk förening äger Marcus Lindqvist stationsområdet, som han 2007 köpte för 210 000 kronor av statliga Jernhusen. På köpet fick han ett hyreskontrakt med Svenska Reseterminaler AB. Bolaget betalade för att väntsalen skulle vara öppen från klockan 06.00 till 23.00 på vardagar och lite mindre under helger.

– Det har gått ihop sig, men varit otacksamt. Folk har stulit glödlampor och toalettpapper, skräpat ned och till och med sparkat sönder toaletten, säger Marcus Lindqvist.

Det har också krävts mycket städning utomhus och skottning snöiga vintrar.

– Sådant kan jag inte hålla på med utan att få betalt. Det är därför parkeringsplatsen är avspärrad, säger Marcus Lindqvist.

Han vet inte varför Svenska Reseterminaler har avslutat hyresavtalet och bolaget gör inte mycket väsen av sig. Telefonnumret finns till exempel inte på hitta.se. Men det visar sig snart att Svenska Reseterminaler omsätter kring 100 miljoner per år, är dotterbolag till statliga Jernhusen och inhyst på dess Stockholmskontor.

Varför är ni så anonyma?

– Vi arbetar inte direkt mot allmänheten. Våra kunder utgörs av trafikbolag, som Länstrafiken, säger Marina Berggren, chef för Svenska Reseterminaler.

Detta innebär att hon frågar trafikbolagen vilken service de vill ha och betala för.

– I det här fallet ville inte Länstrafiken ta kostnaden för en uppvärmd väntsal. Man satsar framför allt på väderskydd för resenärerna, nära av- och påstigning.

Enligt Marina Berggren är det mycket ovanligt att små orter har väntsalar, eftersom de används av relativt få resenärer och kan kännas otrygga.

– De försvinner efterhand och Skånetrafiken har nästan bara väderskydd.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.