Annons

Socialnämnden får hård kritik

Socialnämnden hamnade i konflikt med familjehemmet och placerade om en flicka som bott där i flera år - utan att hon fått en chans att säga sitt.
Anmärkningsvärt, anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Lessebo • Publicerad 17 september 2014
Lars Altgård (S), ordförande i socialnämnden.
Lars Altgård (S), ordförande i socialnämnden.Foto: Anders Karlsson

– Jag kan inte gå in på detaljer men jag tycker att vi har utgått från barnets bästa, säger Lars Altgård (S) som är socialnämndens ordförande.

Familjehemmet har reagerat starkt på hur socialtjänsten och socialnämnden behandlat den placerade flickan.

Annons

I sin anmälan till IVO beskriver de hur barnet blivit en ”bricka i ett spel” och att det ”känns oerhört sorgligt”.

Flickan har bott hos familjen sedan i maj 2010. Fyra år senare omplacerades hon av nämnden till ett utredningshem med kort varsel.

”NN som aldrig sovit över hos sin biologiska mamma, ska nu på en vecka ryckas bort från sin känslomässiga familj utan minsta tid till planering”, skriver familjehemmet i sin anmälan.

Bakgrunden, enligt familjehemmet, är en konflikt med socialnämnden. Familjehemmet fick från början en extra ersättning på grund av att hennes pappa uttalat fler dödshot.

När socialnämnden vill sänka den ersättningen hamnade de i konflikt med familjehemmet och det är den tvisten som är orsaken till att flickan omplacerats, enligt den version som familjehemmet ger.

Men det tillbakavisar Lars Alltgård bestämt.

– Det där med ersättningen har aldrig diskuterats med mig i alla fall. Vi har en helt annan utgångspunkt för omplaceringen. Det är återföreningen med den biologiska mamman. Det är det som är i centrum så att säga. Det handlar om barnets bästa.

Men IVO, som granskat ärendet, kommer med besk kritik och anser, tvärt emot vad Lars Altgård säger, att socialnämnden ”...brustit i sin skyldighet att beakta barnets bästa.”

Enligt IVO:s granskning har nämnden inte låtit flickan komma till tals på ett sätt som socialtjänstlagen kräver.

”Det är anmärkningsvärt att nämnden inte har haft någon kontakt med barnet under hela den tid som diskussionen kring placeringen i familjehemmet pågått”, skriver IVO.

– Hur det har varit med det vet jag inte men naturligtvis ska barnet höras. Har vi brustit i det så har vi gjort fel, säger Lars Altgård.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons