Sommarjobben för 2013 räddade

Trots mycket ansträngd ekonomi gör Lessebo kommun en stor satsning på sommarjobb även i år.
Lessebo • Publicerad 19 januari 2013

– Vi ser det som väldigt viktigt att alla som vill får chansen prova på arbetslivet och tjäna ihop lite pengar, säger kommunchef Christina Nyquist.

I Lessebo handlar det om att alla elever i nian och de två första årskurserna på gymnasiet kommer att erbjudas jobb i tre veckor. Arbetstiden brukar vara fem timmar om dagen och lönen har varit 43 kronor i timmen för niorna och 45 kronor i timmen för de övriga.

En och annan har genom åren klagat på lönens storlek. Men fördelen med lågt löneläge är att kommunen har kunnat finansiera upp till 260 sommarjobb.

I höstas var det dock inte alls självklart att sommarjobben skulle finnas kvar. Flera föreningar, som regelbundet ordnat sysselsättning åt skol­elever, fick signaler om att de troligen inte skulle få ta emot några ungdomar 2013. Detta skulle ha ställt till det för alla fotbolls- skolor, som till stor del bygger på att sommar­jobbare är hjälpledare.

– Men det finns inget beslut. Vi ser över den kommunala budgeten för att se om vi kan möjliggöra feriejobb, sade socialchef Ann Lund i höstas.

Men hon hade förhoppningar om att problemet skulle kunna lösas.

– Det ska mycket till innan man drar in en så bra sak, som man har varit så stolt över, och i sammanhanget handlar det om en ganska liten kostnad.

Kommunalrådet Monica Widnemark (S) kallade i höstas en eventuell indragning av sommarjobben för en nödåtgärd.

– Vi har fått spara och spara, men ska försöka lösa det.

Och det lyckades, enligt kommunchef Christina Nyquist.

– Nu ska vi påbörja planeringsarbetet med Ann Lund som huvudansvarig.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.